Do góry

Desery Przepis na:

Śmietanowiec - ciasto bez pieczenia

Śmietanowiec - ciasto bez pieczenia

Autor:

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 582

Dodano:

Odsłon: 56027

Letnie ciasto bez pieczenia, uwielbiane nie tylko przez dzieci.

Składniki

  • mleko, 0,5 l.
  • śmietana, 3 x 200g (18%)
  • żelatyna, 50g
  • cukier, 1 szkl. czubata
  • galaretki w różnych smakach, 4-5
  • mogą być owoce na wierzch
> 6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Śmietanowiec - ciasto bez pieczenia

Przygotowanie

  1. Przygotować 2 lub 3 różne galaretki owocowe wg przepisu na opakowaniu. Dwie o jednakowym smaku przygotować pod koniec wykonania ciasta.

  2. Zagotować mleko a następnie wsypać cukier i żelatynę po czym wszystko dokładnie wymieszać.

  3. Po ostudzeniu mleka (połączonego z żelatyną i cukrem) dodać śmietanę i ponownie dokładnie wymieszać.

  4. Gdy masa mleczno-śmietanowa zacznie delikatnie tężeć, wylać połowę na blachę wyłożoną folią aluminiową (24x30) lub tortownicę.

  5. Rozłożyć połowę pokrojonych w drobną kostkę galaretek i poczekać chwilę aż wszystko stężeje.

  6. Następnie wylać 2 część masy i znowu rozłożyć galaretkę.

  7. Gdy ciasto dobrze stężeje zalać dwiema galaretkami w tym samym kolorze. Doskonale do tego ciasta pasują owoce ułożone na wierzchu, latem jagody, maliny a zimą cząsteczki mandarynek lub pomarańczy. Moje zdjęcie przedstawia uboższą wersję ciasta.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń