Do góry

Desery Przepis na:

Śmietanowiec z jabłkami

Śmietanowiec z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 185

Dodano:

Odsłon: 9741

Dla wielbicieli bitej śmietany:)

Składniki

  • Mąka pszenna, 1/2 kg
  • Jaja, 2 szt.
  • margaryna, 8 dag.
  • cukier kryształ, 1 szkl.
  • mleko ( letnie), 4 łyżki
  • amoniak, 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • jabłka ( lub 1- litrowy słoik jabłek tartych), 5 szt.
  • Bita śmietana:, i
  • śmietana 36%, 1 litr
  • cukier puder, 1/2 szkl.
  • cukier waniliowy, 1 szt.
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Śmietanowiec z jabłkami

Przygotowanie

  1. Ciasto:
    jaja utrzeć z cukrem, dodać rozpuszczoną margarynę oraz amoniak rozpuszczony w mleku. Odstawić w przykrytym naczyniu na 12 godzin. Najlepiej na noc. Po tym czasie dodać do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i wyrobić ciasto. Podzielić na pięć części. Z trzech upiec osobne placki. Pozostałe dwa przełożyć odciśniętymi jabłkami startymi na tartce o grubych oczkach i upiec w całości.

  2. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

  3. Przełożenie placka: ciasto z jabłkami- bita śmietana- ciasto- bita śmietana- ciasto- bita śmietana- pokruszone ciasto.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń