Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli lubicie wypieki z makiem nie możecie przejść obojętnie obok tego przepisu. Strucla makowa idealnie sprawdzi się zarówno na wigilijnym stole jak i w bardziej "powszechne" dni np. jako dodatek do kawy z przyjaciółkami.
Artykuł sponsorowany
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10936
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3546
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2633
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10936
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3546
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2633
Składniki
Drożdże mieszamy z cukrem, letnim mlekiem i dwoma łyżkami mąki. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie całość mieszamy z przesianą mąką, jajkami, roztopionym i wystudzonym masłem oraz szczyptą soli. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia do momentu aż podwoi swoją objętość. Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na kształt kwadratu na stolnicy oprószonej mąką. Wykładamy masę makową, zawijamy i odstawiamy na kolejne 30 minut. Po tym czasie smarujemy ciasto z wierzchu rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok 40 minut. Dekorujemy dowolnie np. lukrem i skórką z pomarańczy.