Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli lubicie wypieki z makiem nie możecie przejść obojętnie obok tego przepisu. Strucla makowa idealnie sprawdzi się zarówno na wigilijnym stole jak i w bardziej "powszechne" dni np. jako dodatek do kawy z przyjaciółkami.
Artykuł sponsorowany
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 13127
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8752
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 641
Pyszne medaliony idealne na obiad
Odsłon: 8242
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 13127
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8752
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 641
Pyszne medaliony idealne na obiad
Odsłon: 8242
Składniki
Drożdże mieszamy z cukrem, letnim mlekiem i dwoma łyżkami mąki. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie całość mieszamy z przesianą mąką, jajkami, roztopionym i wystudzonym masłem oraz szczyptą soli. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia do momentu aż podwoi swoją objętość. Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na kształt kwadratu na stolnicy oprószonej mąką. Wykładamy masę makową, zawijamy i odstawiamy na kolejne 30 minut. Po tym czasie smarujemy ciasto z wierzchu rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok 40 minut. Dekorujemy dowolnie np. lukrem i skórką z pomarańczy.