Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna szarlotka,przepis babci. Najlepiej smakuje podawana z bitą śmietaną i lodami.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10854
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4852
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 963
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9294
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1378
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10854
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4852
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 963
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9294
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1378
Składniki
Do miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, wbić żółtka jajek, dodać margarynę pokrojoną kostkę i łyżkę śmietany. Ugnieść ciasto. 1/3 ciasta odłożyć do zamrażalnika aby stwardniało. ( Użyjemy go do zrobienia kruszonki na wierzch ciasta.
Obrać jabłka i zetrzeć je na tarce jarzynowej. Odcisnąć sok, dodać odrobinę cynamonu ew. cukru jeśli mamy odmianę bardzo kwaśną. Jeśli chcemy możemy użyć gotowego musu jabłkowego ze słoika zamiast jabłek. Pozostałe białko po jajkach ubić na sztywną pianę. ( możemy dodać odrobinę soli.
Rozwałkować delikatnie 2/3 ciasta i rozłożyć je na blasze. Ułożyć na nim nasze jabłka. Na to rozkładamy naszą pianę z jajek. Na sam wierzch ścieramy na tarce jarzynowej zmarznięte 1/3 ciasta. Piec około 25 minut( termoobieg) 45 minut stary piekarnik w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Jak napisałem w opisie najlepiej smakuje z bitą śmietaną i lodami.