Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka

Szarlotka

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 57

Dodano:

Odsłon: 15394

Ten przepis moja mama dostała od swojej mamy, a ja od niej. To ciasto zawsze wychodzi i zawsze jest pyszne. Owszem najlepsze byłyby jabłka szara reneta, ale z każdego innego gatunku można zrobić cudowną szarlotkę.

Składniki

  • 3 szkl mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 szkl cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczeni
  • jabłka
  • cynamon
  • 1 kostka margaryny
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części.

    Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy 1 częścią ciasta.

    Na ciasto układamy jabłka poszatkowane na tarce na części do szatkowania, lub na grubych oczkach. Do jabłek dodajemy 2 łyżeczki cynamonu i 1 łyżkę cukru. Wyciskamy sok z jabłek przed ułożeniem w formie.

    Na wierzch wykładamy drugą część ciasta (rozwałkowanego na wielkość blachy).

    Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. (termoobieg – góra, dół)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kstr54 24 stycznia 2017 ,moglabys poprawic przepis,brak masla lub margaryny,przepis po lepkach,a ciasto niewydarzone, blade ,niedopieczone,nie nie,dziekuje

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagas58 23 stycznia 2017 W przepisie zapomniałaś o masle)
ew margarynie 1 kostka

9 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń