Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka z budyniem

Szarlotka z budyniem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 24

Dodano:

Odsłon: 10447

szybka, łatwa i smaczna

Składniki

  • mąka, 3 szklanki
  • jajka, 5 sztuk
  • cukier, 2 szklanki
  • margaryna, 1 kostka
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • śmietana, 3 łyżki
  • budy śmietankowy lub waniliowy bez cukru, 2 opakowania
  • mleko, 2 szklanki
  • jabłka, 1 kg
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Szarlotka z budyniem

Przygotowanie

  1. Ugotować 2 budynie w 2 szklankach mleka i zostawić do wystygnięcia.

  2. Z mąki ,żółtek, 1 szklanki cukru, margaryny i śmietany- zagnieść ciasto.

  3. Wyłożyć blaszkę - standartowej wielkości- ciastem, ułożyć na nim jabłka. Pozostawić 1/3 ciasta na wierzch.

  4. Ubić białka na sztywno i dodać pozostały cukier.

  5. Do wystygniętego budyniu dodać ubitą pianę i delikatnie zmiksować.

  6. Na jabłka wylać masę budyniową i przykryć pozostałym ciastem.

  7. Wystawić do piekarnika i piec ok 1 godz. w zależności od piekarnika. Gorącą szarlodkę można podawać z lodami .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń