Do góry

Desery Przepis na:

Szybki makowiec z jabłkiem

Szybki makowiec z jabłkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 9

Dodano:

Odsłon: 4924

Poniżej przepis na najlepszy makowiec jaki kiedykolwiek udało mi się zrobić. Jest puszysty, smaczny a jego wykonanie zajmuje tylko kilka chwil. Nie potrzebujemy spodów, kruchych ciast czy innych utrudnień. Ciasto dla zaganianych miłośników makowca, którzy nie lubią zbyt długo siedzieć w kuchni.

Składniki

  • gotowa masa makowa w puszce ok. 850 gram
  • 250 gram margaryny
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 5 łyżek mąki
  • łyżka proszku do pieczenia
  • 6 białek
  • pół szklanki cukru
  • 4 jabłka polewa czekoladowa
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Szybki makowiec z jabłkiem

Przygotowanie

  1. Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Mąkę i kaszę i proszek mieszamy ze sobą. Miękką margarynę i cukier miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy mąkę, kaszę, proszek a na koniec masę makową.

  2. Ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy do masy z makiem, mieszamy delikatnie drewnianą łyżką do połączenia składników. Na koniec dodajemy starte jabłka i mieszamy.

    Blaszkę 20 x 30 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Przelewamy masę. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Studzimy a potem polewamy polewą czekoladową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 26 lutego 2020 Bardzo lubię makowca a Twoja wersja brzmi pysznie :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń