Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja dzisiejsza propozycja to tarta o smaku czekoladowo - pomarańczowym. Jest to słodkie połączenie aromatu kremu czekoladowego i nieco kwaskowego dżemu pomarańczowego. Moim zdaniem to ciasto sprawdzi się doskonale na zimowe popołudnia. Tarta czekoladowo - pomarańczowa samo jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Prostota jest siłą tego wypieku.
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 13670
Błyskawiczny obiad z koprem włoskim w aromatycznym sosie serowym.
Odsłon: 2883
Puree z kalafiora to pyszna alternatywa dla klasycznego, ziemniaczanego. Cech...
Odsłon: 1182
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 13670
Błyskawiczny obiad z koprem włoskim w aromatycznym sosie serowym.
Odsłon: 2883
Puree z kalafiora to pyszna alternatywa dla klasycznego, ziemniaczanego. Cech...
Odsłon: 1182
Składniki
Ciasto kruche: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy dwie godziny. Formę do tarty wysmarowujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto rozwałkowujemy na wielkość formy. Ciasto obciążamy grochem i folią aluminiową. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Po 15 minutach zdejmujemy groch i folię i pieczemy kolejne 30 minut ciasto. Studzimy. Krem czekoladowy: Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy śmietanfix i cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy kakao i krem czekoladowy. Miksujemy. Krem pomarańczowy : Dżem pomarańczowy lekko gotujemy. Dodajemy żelatynę. Mieszamy. Odstawiamy na kilka minut do ostudzenia. Krem pomarańczowy smarujemy na chłodnym cieście. Studzimy. Na chłodny krem pomarańczowy smarujemy krem czekoladowy. Dowolnie dekorujemy. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny.