Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
ja jak zawsze dla leniwych
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5715
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1177
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12336
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5190
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5715
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1177
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12336
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5190
Składniki
Obieramy gruszki ze skóry i oczyszczamy z gniazd nasiennych i skrapiamy sokiem wyciśniętym z jednej cytryny żeby nie zciemniały. Na ptelni rozgrzewamy cukier z masłem i mlekiem, jak się wszystko rozpuści wkładamy i obtaczamy w tym gruszki cały czas podgrzewając masę. Ciasto francuskie rozwałkowujemy i wykładamy nim tortownicę ( spód i boki). Na ciasto układamy obkarmelizowane gruszki i wylewamy resztę karmelu na gruszki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni) i pieczemy ok 35 min, aż brzegi ciasta się zrumienią. Można podawać na ciepło z serkiem waniliowym lub lodami, albo na zimno np. z sosem czekoladowym