Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
ja jak zawsze dla leniwych
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 9258
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1141
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11475
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 505
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 9258
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1141
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11475
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 505
Składniki
Obieramy gruszki ze skóry i oczyszczamy z gniazd nasiennych i skrapiamy sokiem wyciśniętym z jednej cytryny żeby nie zciemniały. Na ptelni rozgrzewamy cukier z masłem i mlekiem, jak się wszystko rozpuści wkładamy i obtaczamy w tym gruszki cały czas podgrzewając masę. Ciasto francuskie rozwałkowujemy i wykładamy nim tortownicę ( spód i boki). Na ciasto układamy obkarmelizowane gruszki i wylewamy resztę karmelu na gruszki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni) i pieczemy ok 35 min, aż brzegi ciasta się zrumienią. Można podawać na ciepło z serkiem waniliowym lub lodami, albo na zimno np. z sosem czekoladowym