Do góry

Desery Przepis na:

Tarta z kremem mascarpone i truskawkami

Tarta z kremem mascarpone i truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 17

Dodano:

Odsłon: 2279

Bardzo łatwa i szybka tarta - idealna na każdą okazję.

Składniki

  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 500 g sera mascarpone
  • 1/2 szklanki śmietanki kremowej 30%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 200 g truskawek
  • szczypta skórki pomarańczy lub cytryny
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tarta z kremem mascarpone i truskawkami

Przygotowanie

  1. Do miski przesiej mąkę, a następnie dodaj sól i cukier puder. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałeczki bardzo zimne masło i zacznij je kroić nożem. Jak wszystko zacznie się po woli łączyć możesz wbić jajko, a następnie wymiksuj ciasto lub wyrób je rękoma. Gotowe ciasto zawiń folią spożywczą i odstaw do lodówki na minimum 30 minut.

  2. Formę do tarty obficie wysmaruj masłem - można także posypać lekko bułką tartą lub kaszką manną. Potem rozwałkuj ciasto na grubość około 1/2 - 1 cm i wyłuż na formę. Palcami lekko przyduś, a nadmiar ciasta obetnij. Następnie nakłuj widelcem całe ciasto. Przed piecenie góre i boki przykryj papierem do pieczenia i wysyp do środka np. fasolę, aby ciasto nie rosło podczas pieczenia. Piecz w rozgrzanym do 190 stopni C piekarniku przez około 25 minut, potem jescze przek około 10- 15 minut do zrumienienia bez "obciążnków" . Po wyciągnięciu odstaw do ostygnięcia.

  3. Śmietanę kremówkę, serek mascarpone włuż na chwilę do zamrażalnika, aby porządnie się schłodziły. Następnie przełuż do miski i dodaj cukier puder. Miksuj do powstania kremu. Na końcu dodaj skórkę z cytrusa.

  4. Na sam koniec przełuż krem do tarty i udekoruj truskawkami lub innymi owocami, które posiadasz np. maliny, borówki, ananas itd. Smacznego! Zapraszam na mojego nowego bloga ---> to-jest-smaczne.pl.tl --> Tam więcej przepisów

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń