Do góry

Desery Przepis na:

Tarta z malinami na spodzie z ciasta serowego

Tarta z malinami na spodzie z ciasta serowego

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 41

Dodano:

Odsłon: 925

Szybka w przygotowaniu, na rewelacyjnym spodzie z ciasta serowego, z kremem ze śmietanki i mascarpone, no i z malinkami.

Składniki

  • Mąka 250 g
  • Masło zimne 250 g
  • Twaróg tłusty (krajanka) zimny 250 g
  • Jajka 2 szt. zimne
  • Cukier z wanilią 1 łyżka
  • Śmietanka kremówka 300 g
  • Mascarpone 250 g
  • Cukier puder 2-3 łyżki
  • Maliny 500 g
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tarta z malinami na spodzie z ciasta serowego

Przygotowanie

  1. Mąkę zmiksować z masłem i cukrem z wanilią, dodać roztrzepane jajka, wyrobić, dodać pokruszony twaróg i wyrobić. Wszystkie czynności muszą przebiegać szybko, aby ciasto nie zdążyło się się ocieplić. Włożyć na chwilę do lodówki ( u mnie tylko 10 min ). Rozwałkować na grubość 5-7 mm na lekko podsypanej mąką stolnicy i wyłożyć na formę od tarty Brzegi ciasta wywinąć lekko na zew, żeby zaczepiły się o formę, gdyż przy tym rodzaju ciasta mogą opadać do środka podczas pieczenia. Ponakłuwać widelcem, piec ok 25-30 min w temp 200 C do zrumienienia.
    Z tej ilości ciasta wyszedł spód do tarty 28 cm i 4 małe tartaletki.

  2. Krem śmietankowy
    Zimną śmietankę i mascarpone ubić razem z cukrem pudrem

  3. Na wystudzony spód wyłożyć krem śmietankowy, na to maliny, oprószyć cukrem pudrem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń