Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W orginale Rafał Targosz przyrządza tartę z orzechami włoskimi......to jest moja wersja :)
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30894
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3625
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 4130
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1126
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30894
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3625
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 4130
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1126
Składniki
Z mąki, cukru pudru, masła i jajka zagnieść ciasto. Rafał mówi żeby na 2-3 godziny schłodzić w lodówce, ja dałam na pół godz do zamrażalnika i też wyszło dobre:) Następnie należy rozwałkować ciasto i wyłożyć nim posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blaszkę (ja użyłam 20cm.) Nakłuć spód położyć folię aluminiową i wsypać np.groch. Piec w temp. ok 180stopni ok 20 minut aż boki się zarumienią.Wyciągnąć folię z grochem.
Orzeszki, cukier, jajko i śmietanę zmiksować i nałożyć na upieczone ciasto i piec jeszcze ok. 10 minut. Po upieczeniu wyłożyć na wierzch orzeszki a z cukru i śmietany zrobić polewę. Rozpuścić w rondelku na małym ogniu cukier jak się skarmelizuje ale nie przypali :) wlać śmietanę i jeszcze chwilkę gotować. Wylać na całą powierzchnię tarty i odczekać aż zastygnie.....gotowe :) smacznego