Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W orginale Rafał Targosz przyrządza tartę z orzechami włoskimi......to jest moja wersja :)
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 33046
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 342
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 68
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 344
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9115
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 33046
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 342
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 68
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 344
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9115
Składniki
Z mąki, cukru pudru, masła i jajka zagnieść ciasto. Rafał mówi żeby na 2-3 godziny schłodzić w lodówce, ja dałam na pół godz do zamrażalnika i też wyszło dobre:) Następnie należy rozwałkować ciasto i wyłożyć nim posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blaszkę (ja użyłam 20cm.) Nakłuć spód położyć folię aluminiową i wsypać np.groch. Piec w temp. ok 180stopni ok 20 minut aż boki się zarumienią.Wyciągnąć folię z grochem.
Orzeszki, cukier, jajko i śmietanę zmiksować i nałożyć na upieczone ciasto i piec jeszcze ok. 10 minut. Po upieczeniu wyłożyć na wierzch orzeszki a z cukru i śmietany zrobić polewę. Rozpuścić w rondelku na małym ogniu cukier jak się skarmelizuje ale nie przypali :) wlać śmietanę i jeszcze chwilkę gotować. Wylać na całą powierzchnię tarty i odczekać aż zastygnie.....gotowe :) smacznego