Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto jest bardzo smaczne i bardzo kruche. Doskonale nadaje się na świetne okazje.
Kokosowy deser z herbatnikami i słodką, chrupiącą kokosową pierzynką. Deser j...
Odsłon: 8713
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 78
Kokosowy deser z herbatnikami i słodką, chrupiącą kokosową pierzynką. Deser j...
Odsłon: 8713
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 78
Składniki
Mąkę, miękką KASIĘ i cukier puder posiekać nożem na stolnicy. Dodać żółtko i jajko, śmietanę i znów posiekać. Z ciasta ulepić kulę, owinąć ją w folię i włożyć do zamrażarki na 3 godz.
Przygotować masę: w garnku gotować 3/4 szklanki wody z cukrem tak długo, aż woda wyparuję, a cukier zacznie brązowieć; dodać miód i śmietanę, wymieszać, zagotować; dodać posiekane orzechy i dokładnie wymieszać.
Kawałkami ciasta grubości 5 mm wylepić dno i boki formy do tarty (średnica 26 cm). Ciasto ponakłuwać widelcem a następnie nakryć folią aluminiową i piec ok 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 C .
Na podpieczone ciasto wyłożyć masę orzechową. Piec jeszcze ok. 40 min w piekarniku nagrzanym do 160 C.