Do góry

Desery Przepis na:

Torcik serowo - porzeczkowy

Torcik serowo -  porzeczkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 179

Dodano:

Odsłon: 84922

Ciekawe ciasto na bazie białego sera oraz musu porzeczkowego. Orzeźwiający smak idealnie pasuje do małej czarnej w letnie, gorące dni.

Składniki

  • Biszkopt: 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao
  • Masa serowa: 0,5 kg białego sera w wiaderku 0,5 litra śmietany 30% 6 łyżeczek żelatyny 10 łyżek mleka 1/2 szklanki cukru
  • Mus porzeczkowy: 4 szklanki czarnych porzeczek 3 galaretki o smaku czarnej porzeczki 1/2 szklanki wrzątku
  • Poncz: 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1/2 szklanki wrzątku 2-3 kieliszki likieru amaretto
  • Dodatkowo: 150ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru 1 śmietan-fix 260g rurek waflowych z polewą czekoladową
  • kwiatki z cukru do dekoracji
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Torcik serowo - porzeczkowy

Przygotowanie

  1. Biszkopt:

    Białka ubić na sztywno, dodać cukier, dalej ubijając następnie dodać żółtka, mąkę pszenną, ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wlać do formy o średnicy 26cm i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około
    25 minut.

  2. Mus porzeczkowy:

    Galaretki rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku. Porzeczki zmiksować blenderem, dodać rozpuszczone galaretki i zagotować. Wystudzić mus
    i podzielić na części w proporcjach: 1/3 i 2/3.

  3. Masa serowa:

    Śmietanę ubić na sztywno. W misce zmiksować ser z cukrem pudrem, dodać ubitą śmietanę i żelatynę rozrobioną w mleku. Powstałą masę podzielić
    na dwie części. Do jednej z części dodać 1/3 musu porzeczkowego, dokładnie wymieszać.

  4. Poncz:

    Kawę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku, ostudzić i wymieszać z amaretto.

  5. Biszkopt przełożyć do formy, której cały obwód obłożyć rurkami
    z czekoladą i nasączyć ponczem. Następnie wylać białą masę serową, wstawić do lodówki na 20-30 minut. Po tym czasie wyłożyć masę serową połączoną z porzeczkami i ponownie wstawić do lodówki na 20-30 minut.
    Na wierzch wylać mus porzeczkowy.

    Dekoracja:
    Śmietanę ubić, dodać śmietan-fix, cukier puder i następnie ubić na sztywno. Ciasto udekorować bitą śmietaną i kwiatkami cukrowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

karpatka 16 sierpnia 2015 Mam nadzieję, że potrafiłam dorównać autorce. Zrobiłam dziś ale z małą zmianą, Nie miałam porzeczek i zastąpiłam je wiśniami. Siedzi sobie w lodówce, a ja oblizywałam miski ... i smakowało. :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kstr54 23 lipca 2015 juz pisalam,chyba na fb. mistrzowskie wykonanie a walory smakowe musza byc boskie !.pozdrawiam Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Patra1 18 lipca 2015 zabieram do książki, akurat mam urodzaj czarnej porzeczki w tym roku;))) Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń