Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 50
Dodano: 13.06.2011
Odsłon: 10741
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z 4 łyżkami wody i szczyptą soli, 15 dag cukru i 3/4 torebki cukru waniliowego. Dodajemy żółtka, obie mąki oraz proszek do pieczenia. Ciasto przekładamy do dużej tortownicy, pieczemy 25 minut w temperaturze 175st. Studzimy i przekrawamy na 2 części.
Ubijamy 400ml śmietany z resztą cukru waniliowego, zagęstnikiem i resztą cukru. Dodajemy truskawki, a kilka zostawiamy do dekoracji.
Spód ciasta smarujemy konfiturą i połową kremu z truskawek. Całość wykładamy szczelnie biszkoptami i smarujemy resztą kremu truskawkowego. Przykrywamy wierzchem biszkopta. Ubijamy resztę śmietany kremówki i smarujemy nią wierz ciasta. Posypujemy startą czekoladą i ozdabiamy truskawkami i bezami.
Na skróty
Komentarze do przepisu (6)

ewoola 14 czerwca 2011Zgłoś do usunięcia
Powiem tak : mama doradziła żeby pokroić w kostkę i je wrzucić do ubitej śmietany i potem całość wymieszać łyżką. Nie posłuchałam i truskawki zmiażdżyłam widelcem - wyszedł zwykły krem. Myślę, że efektowniej by wyglądał z kawałkami truskawek. Następnym razem zrobię jak mama radziła ;)0 Kto głosował? | Odpowiedz

kstr54 14 czerwca 2011Zgłoś do usunięcia
dzieki za odp. ale jeszcze 1 pytanko ... czcy te truskawki to maja byc pokrojone i dodane do b.smietany czy maja byc lekko zmiksowane dziekiiii,sory,pozdrawiam0 Kto głosował? | Odpowiedz

ewoola 13 czerwca 2011Zgłoś do usunięcia
@kstr54 Ja nie próbowałam łączyć śmietanki z galaretką, jednak wiem, że ludzie tak robią :)torcik jest na prawdę super :)
0 Kto głosował? | Odpowiedz

biancorossa 13 czerwca 2011Zgłoś do usunięcia
spoko i tak wygląda bardzo zachęcająco:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

kstr54 13 czerwca 2011Zgłoś do usunięcia
Witam! mam pytanie czy mozna dodac do kremu tezejaca galaretke owocowa(truskawkowa), dla pewnosci,ze bedzie bardziej trzymac??jakie jest Twoje zdanie,pozdrawiam aaaa, tort wyglada super mysle,ze jeszce bardzie smakuje1 Kto głosował? | Odpowiedz

kathleen 13 czerwca 2011Zgłoś do usunięcia
Zdjęcie jest absolutnie w porządku :) I może nawet lepiej, że robione taką późną porą. Jaka szkoda, że na czas lata daję sobie szlaban na robienie takich wypasionych słodkości...0 Kto głosował? | Odpowiedz