Desery Przepis na:
Torcik truskawkowy:)

Składniki
- Biszkopt:
- jajka, 6
- mąka, szklanka
- cukier, 3/4 szklanki
- proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
- ocet, 1 łyżka
- Do przełożenia;
- kremówka, 0,5 litra
- truskawki, 500 g
- polewa czekoladowa,płatki migdałowe do dekoracji.
- mleczna czekolada rozpuszczona na parze
- galaretka truskawkowa ugotowana w 0,3 l wody
- cukier puder
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Oddzielamy białka od żółtek.Roztrzepujemy żółtka,wsypujemy na łyżkę octu łyżeczkę proszku do pieczenia i gdy zacznie musować dodajemy do żółtek i roztrzepujemy.Ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę dodajemy stopniowo żółtka.Przesiewamy małymi porcjami mąkę do masy jajecznej i delikatnie mieszamy,wylewamy na tortownicę (28 cm) uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy około 40-50 min w temp.180st.
-
Ubijamy kremówkę z dodatkiem cukru pudru i dodajemy rozdrobnione truskawki.Wlewamy tężejącą galaretkę.
-
Biszkopt dzielimy na 3 części i przekładamy masą.
-
Dekorujemy wedle uznania:) Smacznego.
Komentarze do przepisu (5)

irma 14 marca 2010Zgłoś do usunięcia
Dziękuję Morwa.0 Kto głosował? | Odpowiedz

morwa 14 marca 2010Zgłoś do usunięcia
Rozpuszczam czekoladę na parze i maczam w niej połówki truskawek:) Gotowe:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

irma 14 marca 2010Zgłoś do usunięcia
Ślicznie wyglądają te truskaweczki w koło tortu - napisz jak się robi takie truskawki.0 Kto głosował? | Odpowiedz

Patryk476 13 marca 2010Zgłoś do usunięcia
Pyszne... ;d0 Kto głosował? | Odpowiedz

kasikzaki 13 marca 2010Zgłoś do usunięcia
Torcik wygląda bardzo smakowicie....mniam :)0 Kto głosował? | Odpowiedz