Do góry

Desery Przepis na:

Torcik w paski

Torcik w paski

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 135

Dodano:

Odsłon: 6536

Walentynkowy deser.

Składniki

  • margaryna, 1,5 kostki
  • Jaja, 12 sztuk
  • Mąka pszenna, 2 szklanki
  • mąka ziemniaczana, 1 szklanka
  • sól, 2 szczypty
  • cukier, 1,5 szklanki
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • czerwony barwnik spożywczy, 2-3 szczypty
  • mleko, 700 ml
  • budyń śmietankowy, 200 ml
  • cukier puder, 0,5 szklanki
  • gorzka czekolada, 0,5 tabliczki
  • mleko 3,2%, 3 łyżki
  • kakao, 3 łyżki
  • gorzka czekolada na polewę, 1 tabliczka
  • śmietana 36%, 200 ml
  • Kandyzowane wiśnie
  • PONCZ, 200 ml
  • fix do śmietany, 1 opakowanie
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Torcik w paski

Przygotowanie

  1. Żółtka jaj oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka ucieramy lub miksujemy z cukrem na puszystą masę. Do masy z żółtek przesiewamy obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Następnie partiami dodajemy pianę z białek delikatnie mieszając. Nie używamy miksera, żeby biszkopt był puszysty. Połowę masy przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Do pozostałej masy dodajemy barwnik spożywczy, mieszamy delikatnie i przelewamy masę do drugiej tortownicy. Pieczemy dwa blaty biszkoptowe przez około 20- 25 minut w temperaturze piekarnika 180 stopni.

  2. Na mleku gotujemy budyń. Po ugotowaniu odstawiamy do wystygnięcia. Miękką margarynę miksujemy z cukrem pudrem. Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem, studzimy. Do margaryny dodajemy czekoladę ciągle miksując. Następnie dodajemy po łyżce budyniu. Gdy masa będzie jednolita dodajemy kakao.

  3. Każdy z blatów biszkoptowych po wystudzeniu kroimy na 3 części. Nasączamy je i przekładamy masą kakaową. Masą dekorujemy brzegi i wierzch.

  4. Tabliczkę czekolady rozpuszczamy z mlekiem, dekorujemy czekoladą wierzch ciasta. Gdy czekolada zastygnie ubijamy śmietanę z dodatkiem fixu do śmietany. Bitą śmietaną i wiśniami dekorujemy wierzch ciasta.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Iwusia 18 lutego 2012 Torcik jest obłędny. Wygląda zjawiskowo.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń