Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 511
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 279
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9739
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1142
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4489
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 511
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 279
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9739
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1142
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4489
Składniki
Żółtka jaj oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka ucieramy lub miksujemy z cukrem na puszystą masę. Do masy z żółtek przesiewamy obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Następnie partiami dodajemy pianę z białek delikatnie mieszając. Nie używamy miksera, żeby biszkopt był puszysty. Połowę masy przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Do pozostałej masy dodajemy barwnik spożywczy, mieszamy delikatnie i przelewamy masę do drugiej tortownicy. Pieczemy dwa blaty biszkoptowe przez około 20- 25 minut w temperaturze piekarnika 180 stopni.
Na mleku gotujemy budyń. Po ugotowaniu odstawiamy do wystygnięcia. Miękką margarynę miksujemy z cukrem pudrem. Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem, studzimy. Do margaryny dodajemy czekoladę ciągle miksując. Następnie dodajemy po łyżce budyniu. Gdy masa będzie jednolita dodajemy kakao.
Każdy z blatów biszkoptowych po wystudzeniu kroimy na 3 części. Nasączamy je i przekładamy masą kakaową. Masą dekorujemy brzegi i wierzch.
Tabliczkę czekolady rozpuszczamy z mlekiem, dekorujemy czekoladą wierzch ciasta. Gdy czekolada zastygnie ubijamy śmietanę z dodatkiem fixu do śmietany. Bitą śmietaną i wiśniami dekorujemy wierzch ciasta.