Do góry

Desery Przepis na:

Torcik w serduszka

Torcik w serduszka

Autor:

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 277

Dodano:

Odsłon: 1937

Wspaniały torcik na różna okazje, rewelacyjnie sprawdził się w roli prezentu na walentynki :)

Składniki

  • BISZKOPT:
  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA ŚMIETANKOWA:
  • 300 ml śmietany 30%
  • 0,5 opakowania galaretki czerwonej
  • 200 ml wody
  • 2 opakowania śmietan - fix
  • 2 łyżki cukru pudru
  • DODATKOWO:
  • 0,5 opakowania galaretki czerwonej
  • 100 ml wody
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. BISZKOPT:
    Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy powoli cukier cały czas ubijając. Do szklistej masy dodajemy po jednym żółtku i na najniższych obrotach miksujemy masę jajeczną. Później przesiewamy mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy ok 23 cm. Wcześniej tortownicę smarujemy masłem i delikatnie oprószamy mąką.
    Pieczemy ok. 40 min w tem. 180'C. Po tym czasie, ostudzony biszkopt i przekrawamy na pół, tak żeby powstały dwa placki.

  2. MASA ŚMIETANKOWA:
    0,5 opakowania czerwonej galaretki rozpuszczamy w 200 ml wrzącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie połowę (tj. 150 ml) zimnej śmietany 30% ubijamy na sztywną masę dodając 1 op. śmietan-fixu i łyżkę cukru pudru. Do masy śmietankowej dodajemy wystudzoną galaretkę i powoli mieszamy.

  3. Jeden blat biszkoptu wkładamy z powrotem do tortownicy, którą wcześniej obłożyliśmy papierem do pieczenia. Na biszkopt wylewamy masę śmietankową i wstawiamy do lodówki na ok. 20 min.
    Drugi blat, kładziemy na twardym podłożu i stanowczym ruchem wykrawamy w nim serduszka (bądź jakieś inne wzory) używając foremki do ciastek. Ażurowy blat przekładamy na masę śmietankową i ponownie wkładamy do lodówki, na tak długo aż masa całkowicie stężeje.

  4. 0,5 opakowania czerwonej galaretki rozpuszczamy w 100 ml wrzącej wody, studzimy i wkładamy do lodówki pilnując żeby całkowicie nie stężała. Jak już delikatnie się zetnie wypełniamy nią wycięte serduszka w biszkopcie. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin aby wszystko dobrze stężało.

  5. Z pozostałej śmietany 30 % ubijamy krem dodając śmietan-fix i cukier puder. Tak sztywną masą dekorujemy wierzch i boki biszkoptu, uważając na wycięte serduszka.
    Gotowy tort wstawiamy na noc do lodówki.

    SMACZNEGO !!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń