Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W naszym rodzinnym domu babcia Ksenia zawsze robiła taki torcik na Boże Narodzenie. Nazywała go po prostu andrut lub „piszinger”. Kremy dawała do niego różne. Najsmaczniejszy był oczywiście z kremem kakaowym. Nasza propozycja też jest pyszna i bardzo prosta do zrobienia. Dzieci na pewno pokochają ten torcik.
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1633
Cudowne ciasteczka zrobiłam na Dzień Kobiet wg przepisu Bożenki. Bożena1960...
Odsłon: 665
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 820
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1633
Cudowne ciasteczka zrobiłam na Dzień Kobiet wg przepisu Bożenki. Bożena1960...
Odsłon: 665
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 820
Składniki
Masło i masa krówkowa powinny mieć temperaturę pokojową.
Masło dajemy do misy miksera i rozbijamy na puch. Dokładamy do niego w trzech partiach masę krówkową. Łączmy mikserem na najniższych obrotach krótko. Masa jest luźna.
Wafle przekrawamy na pół (jeśli chcemy, aby torcik był wysoki). Układamy pierwszy wafel na deseczce do krojeni i smarujemy go czubatą łyżką kremu. Nakładamy następny wafel i powtarzamy czynności, aż do wyczerpania składników.
Ostatni wafel ma być suchy. Kładziemy na niego kolejną deseczkę. Przyciskamy ciężkim przedmiotem (ale bez przesady) i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Białą czekoladę razem z mlekiem roztapiamy w kąpieli wodnej. Polewamy nią nasz torcik waflowy. Na koniec posypujemy posiekanymi orzechami.
Torcik waflowy z pysznym kremem krówkowym gotowy!