Do góry

Desery Przepis na:

Tort czekoladowo wisniowy

Tort czekoladowo wisniowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 27

Dodano:

Odsłon: 10244

Delikatny tort musowy o smaku czekolady z musem namelaka oraz przełamująca słodycz żelką z wiśni i jej kawałkami :)

Składniki

  • 110 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 8 g proszku do pieczenia
  • 75 ml mleka 3,2%
  • 3 jajka rozm L
  • 20 g ciemnego kakao
  • 50 g oleju
  • 6 g żelatyny
  • 25 g cukru drobnego do wypieków
  • 160 g wiśni pokrojonych na połówki ( mogą być mrożone )
  • 4 g żelatyny
  • 65 ml mleka 3,2%
  • 140 g białej czekolady
  • 10 g syropu cukrowego
  • 125 ml Śmietany 36%
  • 2 g żelatyny
  • 140 ml mleka
  • 3 żółtka jaj 'L'
  • 150 g czekolady gorzkiej 70 %
  • 280 g bitej śmietany
  • 10 ml likieru wisniowego lub nalewki wisniowej
  • 120 ml śmietanki 36%
  • 180 g cukru
  • 145 ml wody
  • 60 g kakao
  • 6g żelatyny
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Tort czekoladowo wisniowy

Przygotowanie

  1. biszkopt Gioconda
    rozgrzej piekarnik do 180 stopni tryb góra dół
    Pierwsze 6 składników miksujemy do całkowitego połączenia a następnie powoli dodajemy mleko i miksujemy do połączenia.Ciasto wylewamy na blachę tak by miało grubość 0,5 cm i szerokość minimum 16 cm (będziemy wycinać 16 cm krążek ). Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy 12 minut. Wyciągamy i studzimy.

  2. Żelka wiśniowa
    Puree i połówki wiśni zagotowujemy w rondelku a następnie dodajemy cukier. Gotujemy na małym ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Ściągamy z ognia i dodajemy uwodnioną żelatynę. Wlewamy do rantu o średnicy 16 cm i mrozimy.

  3. Mus namelaka
    Rozpuścić czekoladę białą w kąpieli wodnej . W rondelku mleko oraz syrop cukrowy doprowadzić do wrzenia. Zalać białą czekoladę. Mieszamy i dodajemy alkohol. Odstawiamy do ostygnięcia a gdy będzie mieć masa temp około 30 stopni łączymy z bita śmietaną aż do połączenia. Mus wykładamy na wcześniej zmrożoną żelkę wiśniową i mrozimy.

  4. Mus czekoladowy
    Żółtka mieszamy z cukrem a następnie hartujemy je wrzącym mlekiem. Następnie całość gotujemy na małym ogniu aż do zgęstnienia. Dodajemy uwodnioną żelatynę i mieszamy. Studzimy do 30 stopni i mieszamy wraz z bitą śmietaną.

  5. wykonanie:
    Rant o średnicy 20 cm wypełniamy musem dużą warstwą musu a następnie układamy na środku zmrożoną żelkę z wiśni wraz z musem namelaka. Dodajemy kolejną warstwę musu i wieńczymy krążkiem biszkoptu. Mrozimy całość przez 4 h.

  6. Polewa
    śmietankę , cukier i oraz wodę zagotowujemy. Dodajemy przesiane kakao. Mieszamy do połączenia. Dodajemy uwodnioną żelatynę. Studzimy do 30 stopni. Przelewamy przez sitko w celu pozbycia się pęcherzyków powietrza.

    Wyciągamy tort z foremki i kładziemy go biszkoptem do dołu na kratce, oblewamy polewą. Wstawiamy do lodówki. Jemy po około 3 h gdy się rozmrozi. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń