Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny tort musowy o smaku czekolady z musem namelaka oraz przełamująca słodycz żelką z wiśni i jej kawałkami :)
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12315
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1387
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13123
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5348
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12315
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1387
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13123
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5348
Składniki
biszkopt Gioconda rozgrzej piekarnik do 180 stopni tryb góra dół Pierwsze 6 składników miksujemy do całkowitego połączenia a następnie powoli dodajemy mleko i miksujemy do połączenia.Ciasto wylewamy na blachę tak by miało grubość 0,5 cm i szerokość minimum 16 cm (będziemy wycinać 16 cm krążek ). Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy 12 minut. Wyciągamy i studzimy.
Żelka wiśniowa Puree i połówki wiśni zagotowujemy w rondelku a następnie dodajemy cukier. Gotujemy na małym ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Ściągamy z ognia i dodajemy uwodnioną żelatynę. Wlewamy do rantu o średnicy 16 cm i mrozimy.
Mus namelaka Rozpuścić czekoladę białą w kąpieli wodnej . W rondelku mleko oraz syrop cukrowy doprowadzić do wrzenia. Zalać białą czekoladę. Mieszamy i dodajemy alkohol. Odstawiamy do ostygnięcia a gdy będzie mieć masa temp około 30 stopni łączymy z bita śmietaną aż do połączenia. Mus wykładamy na wcześniej zmrożoną żelkę wiśniową i mrozimy.
Mus czekoladowy Żółtka mieszamy z cukrem a następnie hartujemy je wrzącym mlekiem. Następnie całość gotujemy na małym ogniu aż do zgęstnienia. Dodajemy uwodnioną żelatynę i mieszamy. Studzimy do 30 stopni i mieszamy wraz z bitą śmietaną.
wykonanie: Rant o średnicy 20 cm wypełniamy musem dużą warstwą musu a następnie układamy na środku zmrożoną żelkę z wiśni wraz z musem namelaka. Dodajemy kolejną warstwę musu i wieńczymy krążkiem biszkoptu. Mrozimy całość przez 4 h.
Polewa śmietankę , cukier i oraz wodę zagotowujemy. Dodajemy przesiane kakao. Mieszamy do połączenia. Dodajemy uwodnioną żelatynę. Studzimy do 30 stopni. Przelewamy przez sitko w celu pozbycia się pęcherzyków powietrza. Wyciągamy tort z foremki i kładziemy go biszkoptem do dołu na kratce, oblewamy polewą. Wstawiamy do lodówki. Jemy po około 3 h gdy się rozmrozi. Smacznego :)