Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 70
W święta warto nie dodawać sobie pracy. Podany z "pasztecikami" na ciepło,z...
Odsłon: 52
Przepis dnia
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 1123
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1998
Świąteczne smaki.
Odsłon: 248
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 1976
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 70
W święta warto nie dodawać sobie pracy. Podany z "pasztecikami" na ciepło,z...
Odsłon: 52
Przepis dnia
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 1123
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1998
Świąteczne smaki.
Odsłon: 248
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 1976
Składniki
BISZKOPT: białka ubijamy na sztywną pianę, gdy dobrze są ubite dodajemy do nich cukier - cały czas miksując. Po uzyskaniu szklistej i gładkiej masy dodajemy żółtka, cały czas mieszając. Na koniec do masy jajecznej wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Bardzo delikatnie mieszamy i przelewamy do tortownicy o średnicy ok. 21 cm. Uprzednio tortownicę smarujemy tłuszczem a na spód kładziemy papier do pieczenia. Tak przygotowany biszkopt pieczemy ok. 40 min w 180' C. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto kroimy na 3 krążki.
KREM ŚMIETANKOWY: ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę, łączymy ją z serkiem mascarpone i cukrem. Wstawiamy do lodówki. KREM KAJMAKOWY: masę kajmakową miksujemy z serkiem mascarpone i sokiem z cytryny. Wstawiamy do lodówki. DODATKOWO: galaretkę przygotowujemy używając 3/4 ilości wody wskazanej na opakowaniu. Gdy dobrze stężeje kroimy w kostkę. Ananasy kroimy w kostkę a sokiem z puszki zwilżamy krążki biszkoptowe. Orzechy drobno posiekane prażymy na patelni.
Na paterę wykładamy pierwszy krążek smarujemy go powidłami i połową kremu kajmakowego, kładziemy drugi krążek, który smarujemy połową kremu śmietankowego, posypujemy pokrojoną galaretką i ananasem, przykrywamy ostatnim krążkiem, lekko dociskając. Boki tortu smarujemy pozostałym kremem śmietankowym a górę kremem kajmakowym. Na końcu dekorujemy prażonymi orzechami. (Ja dodatkowo udekorowałam torcik czekoladowymi cukierkami z nadzieniem orzechowym). SMACZNEGO!!!!!