Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 63
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 118
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10349
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 116
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1016
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 63
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 118
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10349
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 116
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1016
Składniki
BISZKOPT: białka ubijamy na sztywną pianę, gdy dobrze są ubite dodajemy do nich cukier - cały czas miksując. Po uzyskaniu szklistej i gładkiej masy dodajemy żółtka, cały czas mieszając. Na koniec do masy jajecznej wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Bardzo delikatnie mieszamy i przelewamy do tortownicy o średnicy ok. 21 cm. Uprzednio tortownicę smarujemy tłuszczem a na spód kładziemy papier do pieczenia. Tak przygotowany biszkopt pieczemy ok. 40 min w 180' C. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto kroimy na 3 krążki.
KREM ŚMIETANKOWY: ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę, łączymy ją z serkiem mascarpone i cukrem. Wstawiamy do lodówki. KREM KAJMAKOWY: masę kajmakową miksujemy z serkiem mascarpone i sokiem z cytryny. Wstawiamy do lodówki. DODATKOWO: galaretkę przygotowujemy używając 3/4 ilości wody wskazanej na opakowaniu. Gdy dobrze stężeje kroimy w kostkę. Ananasy kroimy w kostkę a sokiem z puszki zwilżamy krążki biszkoptowe. Orzechy drobno posiekane prażymy na patelni.
Na paterę wykładamy pierwszy krążek smarujemy go powidłami i połową kremu kajmakowego, kładziemy drugi krążek, który smarujemy połową kremu śmietankowego, posypujemy pokrojoną galaretką i ananasem, przykrywamy ostatnim krążkiem, lekko dociskając. Boki tortu smarujemy pozostałym kremem śmietankowym a górę kremem kajmakowym. Na końcu dekorujemy prażonymi orzechami. (Ja dodatkowo udekorowałam torcik czekoladowymi cukierkami z nadzieniem orzechowym). SMACZNEGO!!!!!