Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tort kokosowy"
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 966
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4228
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 497
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 894
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3801
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 773
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 966
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4228
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 497
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 894
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3801
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 773
Składniki
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier a następnie żółtka. Na koniec dodaj przesiane obie mąki i delikatnie wymieszaj.
Dno tortownicy o średnicy 22-23 cm wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto. Piecz w temperaturze 180° C przez 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Gdy wystygnie, przekrój wzdłuż na 3 blaty.
Żelatynę rozpuść w 1 szklanki gorącej wody, przestudź. Mleczko kokosowe przelej do miski i ubij mikserem, aż się spieni. Dodaj przestudzoną żelatynę i dokładnie zmiksuj, by nie było grudek. Odstaw, by lekko zgęstniało.
Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywno mikserem, pod koniec dodając cukier puder oraz wiórki kokosowe. Połącz z gęstniejącym mleczkiem i delikatnie wymieszaj łyżką. Odłóż 5 łyżek masy a pozostałą podziel na dwie części.
Pierwszy blat biszkoptowy nasącz połową herbaty, posmaruj kremem. Przykryj drugim biszkoptem, nasącz go pozostałą herbatą, wyłóż pozostały krem kokosowy. Przykryj ostatnim blatem i posmaruj go odłożonymi 5 łyżkami kremu. Tort wstaw do lodówki na całą noc.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubij na sztywno, pod koniec dodając do smaku cukier puder. Połącz ją z serkiem mascarpone i delikatnie wymieszaj. Tak przygotowanym kremem posmaruj wierzch i boki ciasta a następnie posyp wiórkami kokosowymi. Ponownie wstaw do lodówki.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 370 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie