Do góry

Desery Przepis na:

Tort marchewkowy

Tort marchewkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 4435

Dodano:

Odsłon: 7

Sprawdzony przepis na "Tort marchewkowy"

Składniki

  • 25 dag marchewki
  • 1 cytryna
  • 25 dag mielonych migdałów
  • 6 dag mąki
  • 16 dag cukru
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia. KREM: 25 dag masła
  • 15 dag masy marcepanowej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tort marchewkowy

Przygotowanie

  1. Marchewkę obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Cytrynę sparz, zetrzyj skórkę i połącz z marchewką.

  2. Mąkę wymieszaj z migdałami i proszkiem do pieczenia. Oddziel białka od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę. Delikatnie połącz z żółtkami, cukrem, marchwią oraz mąką z migdałami.

  3. Masę przelej do tortownicy. Piecz przez ok. godzinę w temp. 190 st. C. Marcepan zmiksuj na gładką masę z kremówką. W innym naczyniu rozpulchnij masło mikserem i dodawaj je partiami do masy marcepanowej.

  4. Pod koniec miksowania dodaj cukier puder i sok z cytryny. Wystudź ciasto i przekrój je w poprzek na pół. Przełóż kremem i udekoruj nim górę i boki ciasta.

  5. Czas przygotowania: 90 minut 560 kcal/1 porcja.

    Źródło: Tele Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń