Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tort marchewkowy"
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 220
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 360
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 220
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 360
Składniki
Marchewkę obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Cytrynę sparz, zetrzyj skórkę i połącz z marchewką.
Mąkę wymieszaj z migdałami i proszkiem do pieczenia. Oddziel białka od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę. Delikatnie połącz z żółtkami, cukrem, marchwią oraz mąką z migdałami.
Masę przelej do tortownicy. Piecz przez ok. godzinę w temp. 190 st. C. Marcepan zmiksuj na gładką masę z kremówką. W innym naczyniu rozpulchnij masło mikserem i dodawaj je partiami do masy marcepanowej.
Pod koniec miksowania dodaj cukier puder i sok z cytryny. Wystudź ciasto i przekrój je w poprzek na pół. Przełóż kremem i udekoruj nim górę i boki ciasta.
Czas przygotowania: 90 minut 560 kcal/1 porcja.Źródło: Tele Tydzień