Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 952
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4211
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 431
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 861
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3722
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 765
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 952
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4211
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 431
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 861
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3722
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 765
Składniki
Biszkopt; ubijamy bialka dodajac stopniowo cukier, a nastepnie zoltka, przesiewamy make i dodajemy stopniowo do ubitej masy wraz z proszkiem, calosc pieczemy w temp.180 st okolo 30 min. po wystudzeniu przekrawamy biszkopt na 3 rowne czesci.
crème mousseline lekki krem delikatnie migdalowy, 5 zoltek 0.5 l mleka 100 g cukru 50 g maki ziemniaczanej 20g maki 250 g masla maly kieliszek amaretto zoltka mieszamy z cukrem potem dodajemy make nastepnie dolewamy po troszczku mleko ciagle mieszaja, wszystko podgrzewamy do zgestnienia,, po odstawieniu mieszmy z 50 g masla, przykrywamy folia i odstawiamy do ostygniecia pozostale maslo w temperaturze pokojowej dodajemy do ostygnietej masy troche po trochu miksujac okolo 1 minut do uzyskania puszystej masy, dodajemy amaretto....krem gotowy BISZKOPT nasaczamy amaretto wymieszane z woda mineralna, 1 warstwe posmarowalam konfitura zrobioa prze mnie w tym przypadku padlo na MANGO, dobrana para ze smakiem migdalowym,...aczkolwiek migdaly to bardzo subtelny i wdzieczny dodatek do wypiekow,,,w parze z roznorodnymi smakami, w zaleznosci od smaku, ochoty i gustu...polecam np MALINKI! wykladamy 1 warstwe kremu, na to biszkopt nasaczenie amatetto, 2 warstwa kremu , na to biszkopt nasaczenie i owstatnia warstwa kremu! Kulminacyjny moment, calosc nakrywamy rozwalkowana brdzo cieniutko masa marcepanowa , co stanowi swietny efekt wizualny i niesamowicie pyszny smak w czystej postaci mocno migdalowej.... Calosc udekorowalam rozyczkami wlasnorecznie wystylizowanymi i zielonymi listkami z masy marcepanowej!