Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tort owocowy z bitą śmietaną"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9517
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1095
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4426
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 167
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20782
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9517
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1095
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4426
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 167
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20782
Składniki
Mąkę przesiej z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Wbij jajko, dodaj masło. Wyrób ze składników gładkie ciasto, podziel na 2 części, a każdą rozwałkuj na okrągły placek o średnicy odpowiadającej tortownicy.
Blaty ciasta piecz osobno w temp. 180°C na złoty kolor. Po wyjęciu odłóż do ostygnięcia. Owoce umyj, usuń pestki lub gniazda nasienne i drobno pokrój.
Galaretki przygotuj w jednym naczyniu, lecz dodaj o 250 ml (1 szklanka) mniej wody. Dodaj sok i cukier, wymieszaj. Dorzuć owoce i odstaw do ostygnięcia.
Tortownicę wyłóż folią aluminiową. Jeden blat ciasta ułóż na dnie, na to wylej tężejącą galaretkę z owocami, przykryj drugim blatem. Wstaw do lodówki.
Śmietankę ubij z cukrem i śmietan-fiksem, na koniec dodaj likier. Z tortownicy usuń folię. Tort posmaruj bitą śmietaną. Boki udekoruj płatkami migdałowymi, a na wierzchu – kawałki świeżych owoców.
(bez czasu oczekiwania): 80 minut. Porcja: 397 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie