Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ucierany placek makowy"
Kofty do bliskowschodnia odmiana szaszłyków. Mnogość występujących w nich prz...
Odsłon: 3130
Cytrynowy krem do tortu na bazie jajek z masłem i soku z cytryny jest bardzo...
Odsłon: 430
Kofty do bliskowschodnia odmiana szaszłyków. Mnogość występujących w nich prz...
Odsłon: 3130
Cytrynowy krem do tortu na bazie jajek z masłem i soku z cytryny jest bardzo...
Odsłon: 430
Składniki
Sposób przygotowania: Masło utrzeć z cukrem. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, ucierając mikserem, kolejno wbijać jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, proszkiem budyniowym i makiem. Porcjami wsypywać do ucieranej masy. Dolać 200 ml mleka, dobrze wymieszać ciasto mikserem.
Blachę (32x39 cm) posmarować tłuszczem. Na spodzie rozsmarować ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 20-25 minut. Odstawić do wystudzenia. Następnie ściąć wierzch (ok. 1/4 ciasta) i drobniutko go pokruszyć. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Maliny przebrać. Proszek na krem cytrynowy wymieszać z pozostałym mlekiem i ubić mikserem wg przepisu podanego na opakowaniu.
Żelatynę rozpuścić, podgrzewając na małym płomieniu. Połączyć ją z kremem cytrynowym i jogurtem naturalnym. Dodać maliny, delikatnie przemieszać.
Spód ciasta posmarować tężejącym kremem. Wierzch równomiernie posypać okruszkami ciasta. Wstawić na godzinę do lodówki. Przed podaniem pokroić ciasto na trójkątne porcje i udekorować malinami.
Czas przygotowania: około 60 minut bez chłodzeniaŹródło: Życie na gorąco