Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ucierany placek makowy"
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1857
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5659
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5635
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1857
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5659
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5635
Składniki
Sposób przygotowania: Masło utrzeć z cukrem. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, ucierając mikserem, kolejno wbijać jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, proszkiem budyniowym i makiem. Porcjami wsypywać do ucieranej masy. Dolać 200 ml mleka, dobrze wymieszać ciasto mikserem.
Blachę (32x39 cm) posmarować tłuszczem. Na spodzie rozsmarować ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 20-25 minut. Odstawić do wystudzenia. Następnie ściąć wierzch (ok. 1/4 ciasta) i drobniutko go pokruszyć. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Maliny przebrać. Proszek na krem cytrynowy wymieszać z pozostałym mlekiem i ubić mikserem wg przepisu podanego na opakowaniu.
Żelatynę rozpuścić, podgrzewając na małym płomieniu. Połączyć ją z kremem cytrynowym i jogurtem naturalnym. Dodać maliny, delikatnie przemieszać.
Spód ciasta posmarować tężejącym kremem. Wierzch równomiernie posypać okruszkami ciasta. Wstawić na godzinę do lodówki. Przed podaniem pokroić ciasto na trójkątne porcje i udekorować malinami.
Czas przygotowania: około 60 minut bez chłodzeniaŹródło: Życie na gorąco