Do góry

Desery Przepis na:

Ucierany placek makowy

Ucierany placek makowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6694

Dodano:

Odsłon: 3

Przepis wart wypróbowania: "Ucierany placek makowy"

Składniki

  • 25 dag masła
  • 30 dag cukru
  • 6 jajek
  • 50 dag mąki
  • 1 torebka proszku do pieczenia
  • 1 budyń waniliowy
  • 7
  • 5 dag suchego mielonego maku
  • 600 ml mleka
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 25 dag malin
  • 2 op. błyskawicznego kremu cytrynowego – każde na 200 ml mleka 50 dag jogurtu naturalnego maliny do dekoracji
  • tłuszcz do formy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ucierany placek makowy

Przygotowanie

  1. Sposób przygotowania: Masło utrzeć z cukrem. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, ucierając mikserem, kolejno wbijać jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, proszkiem budyniowym i makiem. Porcjami wsypywać do ucieranej masy. Dolać 200 ml mleka, dobrze wymieszać ciasto mikserem.

  2. Blachę (32x39 cm) posmarować tłuszczem. Na spodzie rozsmarować ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 20-25 minut. Odstawić do wystudzenia. Następnie ściąć wierzch (ok. 1/4 ciasta) i drobniutko go pokruszyć. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Maliny przebrać. Proszek na krem cytrynowy wymieszać z pozostałym mlekiem i ubić mikserem wg przepisu podanego na opakowaniu.

  3. Żelatynę rozpuścić, podgrzewając na małym płomieniu. Połączyć ją z kremem cytrynowym i jogurtem naturalnym. Dodać maliny, delikatnie przemieszać.

  4. Spód ciasta posmarować tężejącym kremem. Wierzch równomiernie posypać okruszkami ciasta. Wstawić na godzinę do lodówki. Przed podaniem pokroić ciasto na trójkątne porcje i udekorować malinami.

  5. Czas przygotowania: około 60 minut bez chłodzenia

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń