Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Włoska kapusta z boczkiem"
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8646
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1265
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10274
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4667
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 738
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8646
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1265
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10274
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4667
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 738
Składniki
Pomysłowa wersja gołąbków z dekoracyjną włoską kapustą. Przepis przysłał Paweł Jaworski ze Świecia
Kapustę podziel na liście, umyj, osusz. Włóż do lekko osolonego wrzątku, gotuj chwilę, aż zmiękną. Wyjmij, osącz. Cebule obierz, pokrój w drobną kostkę. Olej rozgrzej na patelni, zeszklij cebule. Lekko ostudź. Mielone mięso włóż do miski, dodaj jajko, cebule i keczup, dobrze wyrób. Przypraw solą, pieprzem i ostrą papryką.
Dno żaroodpornego naczynia wyłóż plastrami wędzonego boczku (tak, by lekko na siebie zachodziły). Układaj na przemian warstwy kapusty i mielonego mięsa, zakończ liśćmi kapusty.
Wędlinę pokrój w niedużą kostkę, posyp zapiekankę. Piecz pod przykryciem ok. 45 minut w temp. 180°C. 10 minut przed końcem pieczenia pokrywę zdejmij, by wierzch się ładnie zrumienił.
Wybierz lekką główkę włoskiej kapusty, która będzie miała luźne liście. Łatwiej je wtedy będzie podzielić przed gotowaniem.Źródło: Chwila dla Ciebie