Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Włoska kapusta z boczkiem"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 148
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 148
Składniki
Pomysłowa wersja gołąbków z dekoracyjną włoską kapustą. Przepis przysłał Paweł Jaworski ze Świecia
Kapustę podziel na liście, umyj, osusz. Włóż do lekko osolonego wrzątku, gotuj chwilę, aż zmiękną. Wyjmij, osącz. Cebule obierz, pokrój w drobną kostkę. Olej rozgrzej na patelni, zeszklij cebule. Lekko ostudź. Mielone mięso włóż do miski, dodaj jajko, cebule i keczup, dobrze wyrób. Przypraw solą, pieprzem i ostrą papryką.
Dno żaroodpornego naczynia wyłóż plastrami wędzonego boczku (tak, by lekko na siebie zachodziły). Układaj na przemian warstwy kapusty i mielonego mięsa, zakończ liśćmi kapusty.
Wędlinę pokrój w niedużą kostkę, posyp zapiekankę. Piecz pod przykryciem ok. 45 minut w temp. 180°C. 10 minut przed końcem pieczenia pokrywę zdejmij, by wierzch się ładnie zrumienił.
Wybierz lekką główkę włoskiej kapusty, która będzie miała luźne liście. Łatwiej je wtedy będzie podzielić przed gotowaniem.Źródło: Chwila dla Ciebie