Do góry

Desery Przepis na:

Wuzetka

Wuzetka

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 9

Dodano:

Odsłon: 1958

Pyszne i łatwe do zrobienia

Składniki

  • jajka, 6 sztuk
  • cukier, jedna szklanka
  • mąka, jedna szklanka
  • proszek do pieczenia, jedna łyżeczka
  • aromat cytrynowy
  • Śmietana 30%, 1 litr
  • cukier puder, 5 łyżeczek
  • żelatyna, 3 łyżki
  • woda, 1/2 szklanki
  • czekolada, 2 tabliczki
  • mleko, 8 łyżeczek
5-6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Wuzetka

Przygotowanie

  1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy (o wymiarach 24 na 36 cm) i piec ok. 30 minut w temperaturze 170 st. C. Ostudzić i podzielić na 3 części. Każdą cześć biszkoptu nasączyć aromatem cytrynowym wymieszanym z wodą. Żelatynę rozpuścić w ok. 1/2 szklani gorącej wody, gdy ostygnie dodać do ubitej na sztywną masę śmietany. Gotową masę śmietankową wyłożyć na jedną część biszkoptu i przykryć drugim potem na kolejny i przykryć. Czekoladę połamać, dodać do niej mleko i podgrzewać na lekkim ogniu, aż wszystko się połączy. Gdy polewa ostygnie polać nią wierzch ciasta.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Wiolcia02 23 lutego 2012 Dobrze by było jakbyś do przepisów dodawała zdjęcia- to zachęca do wypróbowania potrawy:) ale przepis niczego sobie... 5

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń