Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Caffe Latte do przyrządzenia domowymi sposobami bez expresu ciśnieniowego!!! 2 minuty i efekt murowany!!! :-)
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1023
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 943
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12816
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1023
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 943
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12816
Składniki
W małym naczyniu z "dzióbkiem" np.: dzbanuszku na mleko zalać łyżeczkę kawy rozpuszczalnej wrzątkiem. Jeżeli słodzimy kawę, to należy ją posłodzić już teraz wedle uznania i zamieszać.
W wysokim naczyniu podgrzać mleko - ważne żeby go nie zagotować. Podgrzewamy do temperatury ok. 60 stopni.
Ubijamy rozgrzane mleko za pomocą miksera ok. 30 sekund, do uzyskania dużej, puszystej piany.
Do wysokiej, przeźroczystej szklanki wlewamy ostrożnie mleko (powoli, żeby nie wpadła piana - pomagamy sobie łyżką odgarniając pianę).
Na mleko wlewamy kawę. Ustawiamy szklankę pod kątem i kawę wlewamy delikatnie po ściance - tak aby się nie zmieszała.
Na kawę wykładamy pozostała pianę z mleka i wedle uznania dekorujemy przyprawą do kawy, czekoladą lub mielonym cynamonem.
Smacznego!!!