Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Caffe Latte do przyrządzenia domowymi sposobami bez expresu ciśnieniowego!!! 2 minuty i efekt murowany!!! :-)
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1659
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1441
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1453
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1609
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1659
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1441
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1453
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1609
Składniki
W małym naczyniu z "dzióbkiem" np.: dzbanuszku na mleko zalać łyżeczkę kawy rozpuszczalnej wrzątkiem. Jeżeli słodzimy kawę, to należy ją posłodzić już teraz wedle uznania i zamieszać.
W wysokim naczyniu podgrzać mleko - ważne żeby go nie zagotować. Podgrzewamy do temperatury ok. 60 stopni.
Ubijamy rozgrzane mleko za pomocą miksera ok. 30 sekund, do uzyskania dużej, puszystej piany.
Do wysokiej, przeźroczystej szklanki wlewamy ostrożnie mleko (powoli, żeby nie wpadła piana - pomagamy sobie łyżką odgarniając pianę).
Na mleko wlewamy kawę. Ustawiamy szklankę pod kątem i kawę wlewamy delikatnie po ściance - tak aby się nie zmieszała.
Na kawę wykładamy pozostała pianę z mleka i wedle uznania dekorujemy przyprawą do kawy, czekoladą lub mielonym cynamonem.
Smacznego!!!