Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Caffe Latte do przyrządzenia domowymi sposobami bez expresu ciśnieniowego!!! 2 minuty i efekt murowany!!! :-)
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3737
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2066
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5499
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5525
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3737
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2066
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5499
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5525
Składniki
W małym naczyniu z "dzióbkiem" np.: dzbanuszku na mleko zalać łyżeczkę kawy rozpuszczalnej wrzątkiem. Jeżeli słodzimy kawę, to należy ją posłodzić już teraz wedle uznania i zamieszać.
W wysokim naczyniu podgrzać mleko - ważne żeby go nie zagotować. Podgrzewamy do temperatury ok. 60 stopni.
Ubijamy rozgrzane mleko za pomocą miksera ok. 30 sekund, do uzyskania dużej, puszystej piany.
Do wysokiej, przeźroczystej szklanki wlewamy ostrożnie mleko (powoli, żeby nie wpadła piana - pomagamy sobie łyżką odgarniając pianę).
Na mleko wlewamy kawę. Ustawiamy szklankę pod kątem i kawę wlewamy delikatnie po ściance - tak aby się nie zmieszała.
Na kawę wykładamy pozostała pianę z mleka i wedle uznania dekorujemy przyprawą do kawy, czekoladą lub mielonym cynamonem.
Smacznego!!!