Do góry

Napoje Przepis na:

Kawa z Doliny Aosty.

Kawa z Doliny Aosty.

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 190

Dodano:

Odsłon: 626

Dzisiaj specjalna kawa na rozgrzewkę, dla tych ,których gnębi deszcz i chłód.

Składniki

  • 8 łyżeczek kawy mokka
  • 2 kieliszki grappy lub wódki
  • 1/2 szklanki różowego francuskiego wina Celebro
  • skórka z cytryny ,cukier
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kawa z Doliny Aosty.

Przygotowanie

  1. We Włoszech w Dolinie Aosty parzy się ją w specjalnych naczyniach zwanych grolla ,które posiadają kilka wylotów. Kawę należy zaparzyć ,dodać pozostałe składniki i mocno podgrzać w rondelku grolla. Do każdego wylotu przybliżyć zapaloną zapałkę ,tak aby powstał niebieskawy płomień. Płomień zgasić i pić na zdrowie.
    Jeśli nie posiadamy grolla ,to po umieszczeniu składników w żaroodpornym naczyniu ustawiamy je na podgrzewaczu lub innej płytce grzewczej na środku stołu i podgrzewamy stale mieszając. Kiedy składniki zagotują się ,zbliżamy zapałkę do kawy ,tak aby na powierzchni pojawił się płomień. Łyżką wazową, raczej małą ,nabieramy kawę i wlewamy do filiżanek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń