Do góry

Napoje Przepis na:

Naturalny jogurt.;)

Naturalny jogurt.;)

Autor:

Przepisów i artykułów: 65 Ocena: 115

Dodano:

Odsłon: 687

Dobry np. do ciast itd..

Składniki

  • 1 l mleka pełnotłustego, pasteryzowanego (lub prosto od krowy), nie UHT.
  • kilka łyżek ulubionego jogurtu naturalnego
  • łyżka – dwie mleka w proszku (opcjonalnie, nadaje jogurtowi gęstość)
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Naturalny jogurt.;)

Przygotowanie

  1. Mleko doprowadzamy do granicy wrzenia.
    Ściągamy z ognia i odstawiamy, aż schłodzi się do około 40 C (nie trzeba mierzyć, wystarczy stwierdzić „na oko” że jest nieco cieplejsze niż temperatura naszego ciała). Do schłodzonego mleka dodajemy jogurt naturalny, mleko w proszku. Rozprowadzamy trzepaczką.

  2. Zostawiamy mleko w ciepłym miejscu na kilka godzin (można także przez noc).
    Ja ciepłe mleko z jogurtem otulam ręcznikiem bądź wkładam do ciepłego piekarnika, nagrzanego jeszcze po upieczeniu ciasta (do temperatury około 30-40C). Jogurt jest gotowy, kiedy mleko zmieni konsystencję. Gotowy jogurt wkładamy do lodówki. Można przechowywać go w lodówce przez około tydzień.

    Jogurt możemy podać zarówno do dań wytrawnych jak i słodkich.
    Kiedy będzie się kończył, kilka łyżek domowego jogurtu można wykorzystać do przygotowania następnego.
    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń