Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44597
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 181934
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 173
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44597
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 181934
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 173
Składniki
Przygotowanie biszkoptu: Żółtka z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli utrzeć, aż do uzyskania pulchnej, gładkiej masy. Następnie dodać przesianą mąkę oraz pianę z 8 białek, ostrożnie wymieszać i wylać ciasto na blachę wyłożoną natłuszczonym pergaminem lub folią. Piec w temperaturze ok 180 stopni przez około 30 minut. Po ostygnięciu przekroić poziomo( najlepiej nitką), posmarować obie części kremem (zostawiając go około 1/3), ułożyć jedną na drugiej i zwinąć ciasto tak jak roladę.Pozostałym kremem posmarować roladę z wierzchu, posypać tartą czekoladą i widelcem narysować faliste linie przypominające korę. Ciasto schłodzić w lodówce, a przed podaniem udekorować gałązkami świerka i aby wyglądały jak ośnieżone oprószyć je cukrem pudrem, można do dekoracji użyć pralin oraz boków rolady.
Przygotowanie kremu: Cukier puder ucieramy z masłem, żółtkiem oraz cukrem waniliowym, a gdy jest już pulchny dodaje się stopniowo cały czas ucierając masę z kakao rozpuszczonego w mleku.