Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Także zimą można robić przetwory:)
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 67548
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1865
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 67548
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1865
Składniki
Mandarynki dokładnie szorujemy. Pięć z nich z najładniejszą skórką kroimy na małe kawałki razem ze skórką, wrzucamy do garnka o grubym dnie. Resztę mandarynek obieramy ze skórki, kroimy i bez skórki wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą.
Gotujemy na najmniejszym palniku na małym ogniu. Jak się lekko rozprażą, blendujemy. Ponownie stawiamy na gazie, dodajemy cynamon, cukier i żelfix. Składniki te sypiemy powoli cały czas mieszając, żeby nie opadły na dno garnka. Całość gotujemy na najmniejszym palniku na małym ogniu przez około godzinę.
Wrzące przelewamy do wyparzonych słoików, natychmiast zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Tak trzymamy aż słoiki wystygną.