Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty łatwy w przygotowaniu,o wyrazistym smaku.
To orzeźwiająca i bardzo zdrowa sałatka, pełna soczystych owoców. Truskawki n...
Odsłon: 26
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 93
To orzeźwiająca i bardzo zdrowa sałatka, pełna soczystych owoców. Truskawki n...
Odsłon: 26
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 93
Składniki
1 Warunkiem udanego dżemu są zmrożone przez kilka dni w zamrażalmiku owoce aronii. Zniweluje to częściowo gadzki smak owoców.Aronię zbieramy, gdy są dojżałe ( na przełomie śierpnia i września). i wkładamy do zamrazalnika, a do sporządzania dżemu zabieramy się gdy będziemy mieli czas. Owoce przed włożeniem do lodowki muszą być przebrane i czyste. 2 Po wyjęciu z zamrażalnika wkładamy owoce do garnka i podlewamy szklanką wody,wyciskamy sok z cytryny i ewentualnie dodajemy liście z wiśni oczywiście wcześniej opłukane podwodą z kurzu. Cytryna i liscie z wisni służą zniwelowaniu goryczki ,którą ma aronia. Gdy za robienie dżemu zabierzemy siępod koniec września liści możemy już na drzewach nie znależć. 3 Stawiamy garnek na ogniu , aby po woli naszeowoce dusiły się.Powinny być przykryte, ale nie bardzo szczelnie. 4 Gdy owoce po woli duszą się my przygotowujemy jabłka, które umyte należy obrać ze skórki wydrążyć gniazda i pokroić na ćwiartki. Dorzucić do gotujących się owoców. 5 Gdy jabłka już trochę zachną się rozpadać dodajemy cukier. Ja podałam pół kg, ale to jest kwestia dowolna. Ja dodaję mniej. po prostu próbuję.Dżem należy co jakiś czas zamieszać po dni, aby nie przywar. 6 Gdy całość będzie jednolitą masą wkładam do wyparzonych w piekarniku słoików i zakręcam suchymi nakrętkami i stawiam do gory dnem. 7 Aronia nadaje się do plesniaka, jezeli jej nie przesłodzimy to również do pieczonego indyka.