Do góry

Przetwory Przepis na:

Galaretka z czerwonej porzeczki

Galaretka z czerwonej porzeczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 24

Dodano:

Odsłon: 691

Również dobra, jak ta z czarnej, tylko bardziej kwaskowa. Wymaga trochę więcej czasu, ale tez warto.

Składniki

  • 1 kg czerwonej porzeczki
  • 1 kg cukru
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Galaretka z czerwonej porzeczki

Przygotowanie

  1. Porzeczkę obrać i opłukać, przełożyć do miski.
    Mały talerzyk wstawić do lodówki ( będzie potrzebny na końcu ).

  2. Dodać cukier i zblendować - krótko.

  3. Przelać wszystko do garnka i gotować na wolnym ogniu ok. 50min.
    Trzeba zszumować, najlepiej łyżką drewnianą, a nie cedzakową ( kilka razy ).

  4. Pod koniec gotowania, wyjąć talerzyk z lodówki i wylać
    na niego 1 łyżkę galaretki.
    Jeżeli po 2-3 min. ścina się , to można przekładać do wyparzonych słoiczków ( masa jest gorąca, słoik powinien chwycić, ja jednak zaraz zagotowuję 3 min. od momentu wrzenia- tak dla spokojności ).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń