Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Również dobra, jak ta z czarnej, tylko bardziej kwaskowa. Wymaga trochę więcej czasu, ale tez warto.
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 196
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 183
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 196
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 183
Składniki
Porzeczkę obrać i opłukać, przełożyć do miski. Mały talerzyk wstawić do lodówki ( będzie potrzebny na końcu ).
Dodać cukier i zblendować - krótko.
Przelać wszystko do garnka i gotować na wolnym ogniu ok. 50min. Trzeba zszumować, najlepiej łyżką drewnianą, a nie cedzakową ( kilka razy ).
Pod koniec gotowania, wyjąć talerzyk z lodówki i wylać na niego 1 łyżkę galaretki. Jeżeli po 2-3 min. ścina się , to można przekładać do wyparzonych słoiczków ( masa jest gorąca, słoik powinien chwycić, ja jednak zaraz zagotowuję 3 min. od momentu wrzenia- tak dla spokojności ).