Przetwory Przepis na:
Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 26
Dodano: 01.09.2010
Odsłon: 4554
> 6 os. | 15 min | średnie | przystępne |
Śliwki umyć, usunąć pestki, zemleć w maszynce przez najdrobniejsze sitko. Przełożyć do rondla /najlepiej teflonowego - nie przypali się/.
Dodać cukier i wymieszać. Smażyć ok. 3 godz. na wolnym ogniu.Od czasu do czasu zamieszać. Potem dodać cukier waniliowy i kakao, starannie wymieszać i smażyć jeszcze 15 minut.Gorącą masę nakładać do wyparzonych słoików i pasteryzować 15 minut.
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

anetas197601 03 stycznia 2013Zgłoś do usunięcia
też taką robię, jedynie z tą różnicą, że jak mam słodkie śliwki to ograniczam cukier do minimum a nieraz nawet bez cukru robię :)) Pozdrawiam0 Kto głosował? | Odpowiedz

rodzinka500 12 listopada 2012Zgłoś do usunięcia
podobny mam przepis , wychodzą bardzo dobre , teraz będę miała czym przełożyć piernik0 Kto głosował? | Odpowiedz

trele-morele 07 września 2010Zgłoś do usunięcia
ooo nareszcie :D !! Do wypróbowania!0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 02 września 2010Zgłoś do usunięcia
oooooooo, super, muszę spróbować!!!!0 Kto głosował? | Odpowiedz