Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
ogórki kwaszone mogą być małosolne jak również po zapasteryzowaniu do przechowania na zimę.
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 10104
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9146
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6513
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 10104
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9146
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6513
Składniki
do słoja wkładamy gałązkę porzeczki czarnej i połowę główki czosnku, następnie układamy umyte ogórki. w połowie słoja wsypujemy ok.1/2 paczki przyprawy, wkładamy resztę ogórków. na wierzch dajemy resztę czosnku i przykrywamy liściem chrzanu.
Gotujemy wodę z solą w stosunku 1litr+1-łyżka soli, Po przestudzaniu zalewamy ogórki i odstawiamy na kilka dni do ukiszenia.
Spożywamy jako małosolne, lub po tygodniu kiszenia przekładamy do mniejszych słoików ogórki wraz z przyprawami, zalewamy tą samą wodą ze słoja i zakręcone słoje pasteryzujemy {tylko do zagotowania}, Takie ogórki dalej nie kwaśnieją i są pyszne w okresie zimowym