Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
ogórki kwaszone mogą być małosolne jak również po zapasteryzowaniu do przechowania na zimę.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5346
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 882
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11777
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5346
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 882
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11777
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Składniki
do słoja wkładamy gałązkę porzeczki czarnej i połowę główki czosnku, następnie układamy umyte ogórki. w połowie słoja wsypujemy ok.1/2 paczki przyprawy, wkładamy resztę ogórków. na wierzch dajemy resztę czosnku i przykrywamy liściem chrzanu.
Gotujemy wodę z solą w stosunku 1litr+1-łyżka soli, Po przestudzaniu zalewamy ogórki i odstawiamy na kilka dni do ukiszenia.
Spożywamy jako małosolne, lub po tygodniu kiszenia przekładamy do mniejszych słoików ogórki wraz z przyprawami, zalewamy tą samą wodą ze słoja i zakręcone słoje pasteryzujemy {tylko do zagotowania}, Takie ogórki dalej nie kwaśnieją i są pyszne w okresie zimowym