Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naprawdę prosty przepis na chrupiące ogórki w occie
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21593
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 75
Idealnie puszysty, delikatny sernik. Prosty do przygotowania.
Odsłon: 101
Dzisiaj ciasto na mace kukurydzianej z truskawkami. Ciasto proste , szybkie w...
Odsłon: 188
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21593
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 75
Idealnie puszysty, delikatny sernik. Prosty do przygotowania.
Odsłon: 101
Dzisiaj ciasto na mace kukurydzianej z truskawkami. Ciasto proste , szybkie w...
Odsłon: 188
Składniki
Na dno słoika 0,9 l wsypuję 1 łyżkę mieszanki do ogórków konserwowych, układam ogórki w słoiku tak, aby była pusta przestrzeń na 1,5 do 2 cm od brzegu słoika. Wsypuję 2 czubate łyżeczki cukru, jedną czubatą łyżeczkę soli kamiennej niejodowanej oraz 1 kieliszek około 40ml octu, dopełniam wodą do wysokości nie wyżej niż 1 cm poniżej brzegu słoika. Zakręcam słoik. Tak przygotowane słoiki gotuję w garnku (chłodna woda do wysokości 3/4 słoika, na ściereczce i aby słoiki nie stykały się ze sobą, pod przykryciem 10 minut od momentu zagotowania wody). Następnie wyjmuję słoiki z garnka i stawiam na ściereczce na blacie kuchennym do wystudzenia. W tym czasie słyszę "klik" i słoik się zamyka.