Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naprawdę prosty przepis na chrupiące ogórki w occie
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10350
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5958
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5303
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12786
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4553
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10350
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5958
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5303
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12786
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4553
Składniki
Na dno słoika 0,9 l wsypuję 1 łyżkę mieszanki do ogórków konserwowych, układam ogórki w słoiku tak, aby była pusta przestrzeń na 1,5 do 2 cm od brzegu słoika. Wsypuję 2 czubate łyżeczki cukru, jedną czubatą łyżeczkę soli kamiennej niejodowanej oraz 1 kieliszek około 40ml octu, dopełniam wodą do wysokości nie wyżej niż 1 cm poniżej brzegu słoika. Zakręcam słoik. Tak przygotowane słoiki gotuję w garnku (chłodna woda do wysokości 3/4 słoika, na ściereczce i aby słoiki nie stykały się ze sobą, pod przykryciem 10 minut od momentu zagotowania wody). Następnie wyjmuję słoiki z garnka i stawiam na ściereczce na blacie kuchennym do wystudzenia. W tym czasie słyszę "klik" i słoik się zamyka.