Do góry

Przetwory Przepis na:

Przecier pomidorowy

Przecier pomidorowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 73

Dodano:

Odsłon: 15008

Inspiracją powstania przepisu była chęć zapełnienia nowo powstałej spiżarni. A, że za pasem niemal już pora zimowa - będzie to znakomita, domowa podstawa do zup pomidorowych, sosów do pizzy czy nawet sosów do spaghetti.

Składniki

  • 4 kg pomidorów (odmiana Lima lub malinowy)
  • przyprawy: suszona bazylia, pieprz, cukier, sól
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pomidory umyłam i obrałam ze skórki. Następnie przekrawałam je na ćwiartki i wydrążałam z nich gniazda nasienne. Najlepiej umieszczać je w osobnym pojemniku, tak aby później powstały dodatkowy sok można było bez trudu przecedzić do pomidorów. Tak przygotowane pomidory zmieliłam w maszynce (można też je zetrzeć na tarce o oczkach takich jak trzemy ziemniaki na placki ziemniaczane). Następnie przetarłam, do garnka ze zmielonymi pomidorami, przez sito gniazda nasienne. Całość postawiłam na piecu doprowadzając do wrzenia.
    Przecier pomidorowy należy tak gotować (bez przykrywania), aby uzyskać wg nas, satysfakcjonującą konsystencję. Na końcu doprawiłam do smaku i nałożyłam do słoiczków, które pasteryzowałam przez 20 min.

    Bon apetit :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

marysia11082 13 września 2015 Ciekawy pomysł robię trochę inaczej Twój pomysł podoba mi się w przyszłym roku tak zrobię,jeżeli będzie urodzaj pomidorów taki jak w tym roku. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń