Przetwory Przepis na:
Przepisów i artykułów: 12 Ocena: 235
Dodano: 12.11.2010
Odsłon: 26664
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Obraną dynię, pokrojoną w kostkę wrzucamy do garnka i smażymy, aż do rozgotowania. Oczywiście cały czas mieszamy i pilnujemy, żeby się nie przypaliła. Pod koniec możemy rozdrobnić wszystko tłuczkiem do ziemniaków.
Dodajemy cukier i startą skórkę z cytryn i pomarańczy. Smażymy, aż masa zacznie gęstnieć.
Dodajemy sok wyciśnięty z cytryn i pomarańczy i smażymy jeszcze z 20-30 minut.
Gorące wykładamy do słoiczków i pasteryzujemy około 20 minut.
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

chwilkaaa 08 września 2016Zgłoś do usunięcia
konfiturka wspaniała,jednak zdecydowanie 1/2 kg cukru a nie 1 kg,wtedy nadal jest bardzo słodka.Zrobiłam wg przepsu i musiałam dołożyc kolejne 2 kg dyni i pozostałe sładniki.5 Kto głosował? | Odpowiedz

aba 27 marca 2014Zgłoś do usunięcia
to jest najlepsza konfitura jaką jadłam..., pyszności :)5 Kto głosował? | Odpowiedz

ina000 22 listopada 2010Zgłoś do usunięcia
do ulubionych :)4 Kto głosował? | Odpowiedz

annawk 22 listopada 2010Zgłoś do usunięcia
ciekawe... i aromatyczne zapewne, jak tylko dorwę dynię to zrobię na próbę :)5 Kto głosował? | Odpowiedz