Przetwory Przepis na:
> 6 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Do gara w którym gotuję bigos czyli jak największym wlewam na 10 cm wody. Wsypuję cukier i gotuję, potem wrzucam garściami płatki aż po brzegi garnka ( jak na zdjęciu ). Gdy opadają dosypuję nowe. Aż wszystkie się zmieszczą. Dolewam wody, ale nie za dużo. Gdy wszystkie zmienią kształt na farfoclowaty, wtedy wlewam sok z cytryn. Dalej gotuję na małym ogniu bardzo często mieszając. Gdy wszystko się przegotuje i ma konsystencję gęstego syropu ( jak za gęste dolać wody ) blenderem miksuję na masę nawet nie za bardzo zmieloną. Jeszcze raz doprowadzam do wrzenia i przekładam do niewielkich słoiczków, które po zakręceniu przewracam do góry dnem. Wyjątkowym osobom wręczam w formie prezentu. Ale reszta dla mnie:)
Na skróty
Komentarze do przepisu (6)

olina102 12 września 2011Zgłoś do usunięcia
Już się robi:)1 Kto głosował? | Odpowiedz

Annuar 12 września 2011Zgłoś do usunięcia
A... znalazłam poprzedni przepis z proporcjami 20 przepisów wcześniej. Może jednak dopisz również tutaj te proporcje, bo nie każdy się cofnie i znajdzie ten poprzedni, a byłoby szkoda, bo brzmi smakowicie...0 Kto głosował? | Odpowiedz

Annuar 12 września 2011Zgłoś do usunięcia
Nie rozumiem, a gdzie proporcje składników ?0 Kto głosował? | Odpowiedz

olina102 11 września 2011Zgłoś do usunięcia
Tutaj jest efekt końcowy. Opis podałam w moim wcześniejszym przepisie.0 Kto głosował? | Odpowiedz

olina102 11 września 2011Zgłoś do usunięcia
Napisałam we wcześniejszym przepisie. A tutaj dodałam drugie zdjęcie.1 Kto głosował? | Odpowiedz

malga8 10 września 2011Zgłoś do usunięcia
ta konfitura to moja jedyna ulubiona, ale nie napislas jak sie do niej zabrac...0 Kto głosował? | Odpowiedz