Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Aksamitny pasztet z gęsi z ziołami"
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 465
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1811
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 373
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 465
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1811
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 373
Składniki
Gęś oczyścić, podzielić na kawałki, włożyć do garnka, zalać wodą (5 l), dodać 5 liści laurowych, 10 sztuk ziela angielskiego, obrane warzywa, opalone cebule, doprawić, gotować 2 godz.
Boczek zemleć, łyżkę masy wysmażyć. Na tłuszczu obsmażyć wątróbkę, dodać obrane i pokrojone jabłka, wystudzić.
Wywar przecedzić. W 1/2 l namoczyć kajzerki. Gęsinę oddzielić od kości, zemleć z odciśniętymi bułkami, ugotowanymi warzywami i wątróbką, wymieszać z surowym boczkiem i jajkami, przyprawić. Masę przełożyć do keksówek wysmarowanych tłuszczem i obsypanych tartą bułką. Piec 1 godz. w 180oC.
ok. 200 minut
Wątróbkę przed smażeniem dokładnie oczyść z błon. Warto też moczyć ją przez godzinę w mleku, będzie delikatna w smaku.Źródło: Twoje Imperium