Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sznycle ze schabu w winnym sosie"
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22408
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14334
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4441
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43475
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 552
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 520
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22408
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14334
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4441
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43475
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 552
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 520
Składniki
Schab kroję na plastry ok. 1 cm. W rondlu na rozgrzanym oleju szklę pokrojoną w kostkę cebulę, pod koniec dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i białe wino. Gotuję, aż wino zredukuje się do połowy (3-5 minut) i dodaję wodę, sos sojowy, liść laurowy i ziele angielskie. Zagotowuję.
Do gorącego wywaru wkładam plastry schabu. Gotuję na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 1,5 godziny. Doprawiam solą i pieprzem. Podczas duszenia mięso obracam kilka razy.
Do potrawy dodaję obie mąki (mieszam je i przesiewam przez sitko do rondla). Danie zagotowuję – sos powinien wyraźnie zgęstnieć. Wówczas dodaję kremówkę i pokrojone w paski suszone pomidory. Gotuję jeszcze ok. 5 minut co jakiś czas mieszając. Minutę przed końcem dodaję natkę pietruszki.
35 min • Porcja ok. 220 kcal • Koszt porcji ok. 2,60 zł • Przepis na 8 porcji
<strong>Katarzyna Cukier z Domaszna</strong>Źródło: Kobieta i życie