Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sznycle ze schabu w winnym sosie"
Taki prosty , szybki i smaczny zestaw proponuje na pyszny , obfity obiadek....
Odsłon: 69
Właściwa nazwa to Boeuf Stroganow;) Prefereuję lżejszą wersję bez mąki i lakt...
Odsłon: 86
Taki prosty , szybki i smaczny zestaw proponuje na pyszny , obfity obiadek....
Odsłon: 69
Właściwa nazwa to Boeuf Stroganow;) Prefereuję lżejszą wersję bez mąki i lakt...
Odsłon: 86
Składniki
Schab kroję na plastry ok. 1 cm. W rondlu na rozgrzanym oleju szklę pokrojoną w kostkę cebulę, pod koniec dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i białe wino. Gotuję, aż wino zredukuje się do połowy (3-5 minut) i dodaję wodę, sos sojowy, liść laurowy i ziele angielskie. Zagotowuję.
Do gorącego wywaru wkładam plastry schabu. Gotuję na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 1,5 godziny. Doprawiam solą i pieprzem. Podczas duszenia mięso obracam kilka razy.
Do potrawy dodaję obie mąki (mieszam je i przesiewam przez sitko do rondla). Danie zagotowuję – sos powinien wyraźnie zgęstnieć. Wówczas dodaję kremówkę i pokrojone w paski suszone pomidory. Gotuję jeszcze ok. 5 minut co jakiś czas mieszając. Minutę przed końcem dodaję natkę pietruszki.
35 min • Porcja ok. 220 kcal • Koszt porcji ok. 2,60 zł • Przepis na 8 porcji
<strong>Katarzyna Cukier z Domaszna</strong>Źródło: Kobieta i życie