Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Wiejska biała kiełbasa"
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11065
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3460
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1170
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4177
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 355
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11065
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3460
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1170
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4177
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 355
Składniki
Mięsa przepuść przez maszynkę: łopatkę i karkówkę przez sitko 8 mm; żeberka przez sitko 5 mm; golonkę przez sitko 3 mm; szynkę i boczek przez sitko nr 8. Mięso przełóż do miski. Wsyp sól peklową, wymieszaj. Wyrabiaj rękoma przez kilkanaście minut. Odstaw w chłodne miejsce na 1–2 dni.
Wymieszaj zapeklowane mięso z wszystkimi przyprawami. Odstaw ponownie na kilka godzin do lodówki. Potem wlej ok. 1 i 1/2 szklanki lodowatej wody. Wyrabiaj, aż masa będzie bardzo kleista.
Jelita mocz przez kilka godzin. Napełnij je mięsem za pomocą maszynki do mięsa ze specjalną nakładką. Formuj kiełbasy o długości 20–25 cm. Powieś je w przewiewnym miejscu na dobę, aby obeschły. Przed podaniem sparz.Źródło: Tina