Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Wiejska biała kiełbasa"
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 937
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4183
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 256
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 774
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3622
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 747
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 937
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4183
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 256
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 774
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3622
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 747
Składniki
Mięsa przepuść przez maszynkę: łopatkę i karkówkę przez sitko 8 mm; żeberka przez sitko 5 mm; golonkę przez sitko 3 mm; szynkę i boczek przez sitko nr 8. Mięso przełóż do miski. Wsyp sól peklową, wymieszaj. Wyrabiaj rękoma przez kilkanaście minut. Odstaw w chłodne miejsce na 1–2 dni.
Wymieszaj zapeklowane mięso z wszystkimi przyprawami. Odstaw ponownie na kilka godzin do lodówki. Potem wlej ok. 1 i 1/2 szklanki lodowatej wody. Wyrabiaj, aż masa będzie bardzo kleista.
Jelita mocz przez kilka godzin. Napełnij je mięsem za pomocą maszynki do mięsa ze specjalną nakładką. Formuj kiełbasy o długości 20–25 cm. Powieś je w przewiewnym miejscu na dobę, aby obeschły. Przed podaniem sparz.Źródło: Tina