Do góry

Sałatki Przepis na:

Kasza jęczmienna z kurczakiem i warzywami

Kasza jęczmienna z kurczakiem i warzywami

Autor: Kardamonovy

Przepisów i artykułów: 371 Ocena: 5663

Dodano: 20.11.2017

Odsłon: 5898

Kasza jęczmienna z kurczakiem i warzywami

Składniki

  • 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka
  • 20 małych brukselek
  • pół opakowania mrożonej mieszanki chińskiej
  • pół szklanki kaszy jęczmiennej perłowej
  • 1 cebula
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/3 łyżeczki garam masala
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
1-2 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Z sosu sojowego, słodkiej papryki, imbiru i odrobiny oleju robimy marynatę, którą zalewamy pierś, odstawiamy na pół godziny. Kaszę płuczemy na sicie i gotujemy al dente (trwa to około 5 minut), odcedzamy. Kurczaka wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy 40 minut w 190 stopniach. Brukselkę obieramy z brzydkich zewnętrznych liści, myjemy, osuszamy i skrapiamy małą ilością oleju. Wkładamy ją do piekarnika (obok kurczaka) 15 minut przed końcem pieczenia mięsa - wszystko ładnie razem dojdzie. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę smażymy do zrumienienia, następnie dodajemy mieszankę chińską, garam masalę, wszystko smażymy 2 minuty. Kurczaka wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na chwilę. Kaszę mieszamy z warzywami, pieczoną brukselką, doprawiamy solą i pieprzem, można dolać do tego sos z pieczenia mięsa, mieszamy. Na wszystko kładziemy grube plasterki piersi z kurczaka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 20 listopada Super danio, dobrze że nie wiadomo z czym ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 20 listopada Przepyszne i pożywne połączenie! Uwielbiam kaszę jęczmienną :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń