Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Austriacki strudel"
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1431
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 51
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1355
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 257
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1431
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 51
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1355
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 257
Składniki
Stop 85 g masła, odstaw do przestudzenia. Mąkę wymieszaj z solą i zrób wgłębienie. Wlej żółtko, 2/3 stopionego masła i zagnieć ciasto dodając kilka łyżek letniej wody.
Gdy ciasto zacznie odchodzić od rąk, posmaruj je odrobiną odłożonego stopionego masła i przykryj miseczką na 30 minut. Kawałek folii aluminiowej posmaruj olejem.
Migdały zrumień na patelni, obsyp cukrem i skarmelizuj. Dodaj pozostałe 15 g masła, wymieszaj, przełóż na folię i ostudź.
Sparz cytrynę, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. l Obierz jabłka, pokrój na kawałeczki i skrop sokiem z cytryny.
Dodaj skórkę z cytryny, 50 g cukru i wymieszaj. Ciasto rozwałkuj na cienki placek, podsyp mąką i rozciągnij na wymiar ok. 45x60 cm. Posmaruj odrobiną stopionego masła. Posyp bułką tartą. Rozłóż nadzienie (zostaw wolne brzegi ok. 4 cm). Posyp migdałami w karmelu i zwiń. Strudel przełóż na blachę wyłożoną pergaminem. Piecz 40 min w 225 st. C
Czas przygotowania: 105 minut 220 kcal/1 porcjaŹródło: Tele Tydzień