Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Bajkowe ciasteczka"
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1323
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25074
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 165
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1323
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25074
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 165
Składniki
Do dużej miski przełóż miękką margarynę i utrzyj ją mikserem na puch z cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym. Następnie porcjami dodawaj mąkę.
Gdy dodasz połowę mąki, odłóż mikser i zagniataj ciasto ręcznie. Dodawaj porcjami pozostałą mąkę oraz aromat.
Ciasto wyjmij z miski i podziel na tyle równych części, ile kolorów chcesz mieć w ciasteczkach.
Do każdej porcji ciasta dodaj inny barwnik spożywczy i zagnieć na jednolitą masę. Każdy kawałek owiń osobno folią spożywczą i odłóż do lodówki na 30 min.
Po wyjęciu z lodówki usuń folię. Każdą porcję ciasta rozwałkuj na identycznej wielkości i grubości placek. Ułóż jeden na drugim, dociśnij i pokrój na niewielkie kwadraty lub prostokąty.
Piekarnik rozgrzej do 180° C. Blachę wyłóż papierem, a na nim poukładaj ciasteczka, zachowaj odstępy między nimi. Piecz ok. 10 minut, uważając, aby się za bardzo nie przypiekły.
Po wyjęciu z piekarnika przełóż je ostrożnie z blachy na talerz, paterę lub kratkę i odczekaj, aż zupełnie ostygną.
<strong> (bez czasu oczekiwania): 50 minut. Porcja: 315 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie