Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Biszkopt z żurawiną"
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11052
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 244
Na andrzejkowy wieczór postanowiłam po raz pierwszy w życiu przygotować steki...
Odsłon: 375
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11052
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 244
Na andrzejkowy wieczór postanowiłam po raz pierwszy w życiu przygotować steki...
Odsłon: 375
Składniki
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Pianę z białek delikatnie wymieszaj z żółtkami, mąką, proszkiem do pieczenia i sodą. Żurawinę oprósz mąką. Wrzuć do ciasta, przemieszaj je łyżką.
Dużą blachę wyłóż pergaminem. Nałóż ciasto. Równomiernie je rozprowadź. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz około 45 minut. Po wystudzeniu ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną cukru waniliowego.
W sezonie na świeże owoce suszoną żurawinę możesz zastapić jagodami, malinami. Ciasto będzie wyborne także z lekko kwaśnymi porzeczkami.Źródło: Tina