Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Charlotte z kremem bawarskim"
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 475
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 536
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 835
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 475
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 536
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 835
Składniki
Rolada: żółtka ubij z cukrem, stopniowo dodając mąkę. Białka ubij na sztywno. Dodaj do masy żółtkowej, delikatnie mieszając. Ciasto wylej na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, równomiernie rozprowadź. Piecz 10 minut w 220°C.
Ciasto lekko ostudź, ułóż na ściereczce, posmaruj dżemem i powidłami. Delikatnie zwiń. Wstaw na godzinę do lodówki.
Roladę pokrój na plasterki. Miskę wyłóż folią spożywczą, na ściankach ułóż plastry rolady (jeden obok drugiego). Kilka roladek odłóż. Wszystko schłodź.
Krem bawarski: żelatynę namocz w zimnej wodzie. Żółtko ubij z cukrem. Mleko zagotuj z cukrem waniliowym. Gorące mleko powoli wlewaj do żółtka, mieszając.
Sos przelej do garnka, podgrzewaj, aż masa lekko zgęstnieje (nie gotuj!). Dodaj żelatynę, wymieszaj. Ostudź. Śmietanę ubij. Gdy masa zacznie się ścinać, dodaj śmietanę, wymieszaj.
Krem wlej do misy z roladkami. Wierzch wyrównaj, przykryj odłożonymi roladkami. Wstaw na 3-4 godziny do lodówki.
<strong>Przepis przysłała Sylwia Ładyga z Brzegów.</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie