Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Charlotte z kremem bawarskim"
Roladki z tortilli to świetny pomysł na szybką, a jednocześnie elegancką prze...
Odsłon: 1878
Jeśli szukasz prostego, a zarazem eleganckiego pomysłu na przekąskę, te krake...
Odsłon: 900
Kiedyś już chyba wspominałem, że przepis na ten sernik otrzymałem od mojej ps...
Odsłon: 383
Roladki z tortilli to świetny pomysł na szybką, a jednocześnie elegancką prze...
Odsłon: 1878
Jeśli szukasz prostego, a zarazem eleganckiego pomysłu na przekąskę, te krake...
Odsłon: 900
Kiedyś już chyba wspominałem, że przepis na ten sernik otrzymałem od mojej ps...
Odsłon: 383
Składniki
Rolada: żółtka ubij z cukrem, stopniowo dodając mąkę. Białka ubij na sztywno. Dodaj do masy żółtkowej, delikatnie mieszając. Ciasto wylej na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, równomiernie rozprowadź. Piecz 10 minut w 220°C.
Ciasto lekko ostudź, ułóż na ściereczce, posmaruj dżemem i powidłami. Delikatnie zwiń. Wstaw na godzinę do lodówki.
Roladę pokrój na plasterki. Miskę wyłóż folią spożywczą, na ściankach ułóż plastry rolady (jeden obok drugiego). Kilka roladek odłóż. Wszystko schłodź.
Krem bawarski: żelatynę namocz w zimnej wodzie. Żółtko ubij z cukrem. Mleko zagotuj z cukrem waniliowym. Gorące mleko powoli wlewaj do żółtka, mieszając.
Sos przelej do garnka, podgrzewaj, aż masa lekko zgęstnieje (nie gotuj!). Dodaj żelatynę, wymieszaj. Ostudź. Śmietanę ubij. Gdy masa zacznie się ścinać, dodaj śmietanę, wymieszaj.
Krem wlej do misy z roladkami. Wierzch wyrównaj, przykryj odłożonymi roladkami. Wstaw na 3-4 godziny do lodówki.
<strong>Przepis przysłała Sylwia Ładyga z Brzegów.</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie