Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciastka kruche domowe"
Przepis dnia
Malfatti to włoskie małe kluseczki przeważnie ze szpinakiem i serem, polane s...
Odsłon: 244
Delikatna biała pizza z ziemniakami, gotowaną szynką Prosciutto cotto i pesto...
Odsłon: 133
Jesienna rozgrzewająca potrawa.
Odsłon: 256
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 2239
Warzywne smakowitości. Połączenie smaku orzechów włoskich, granatu i kolendry...
Odsłon: 132
Temu smaku nie oprze się nikt, wypróbuj i przekonaj się. To wyjątkowo aromaty...
Odsłon: 132
Przepis dnia
Malfatti to włoskie małe kluseczki przeważnie ze szpinakiem i serem, polane s...
Odsłon: 244
Delikatna biała pizza z ziemniakami, gotowaną szynką Prosciutto cotto i pesto...
Odsłon: 133
Jesienna rozgrzewająca potrawa.
Odsłon: 256
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 2239
Warzywne smakowitości. Połączenie smaku orzechów włoskich, granatu i kolendry...
Odsłon: 132
Temu smaku nie oprze się nikt, wypróbuj i przekonaj się. To wyjątkowo aromaty...
Odsłon: 132
Składniki
<strong>Ponadto:</strong>
folia spożywcza, papier do pieczenia, maszynka do mielenia z nakładką na karbowane ciastka i ewentualnie z bardzo gęstym sitkiem do zmielenia skwarek, nożyczki.
na ciastka szybko zagnieć. Ciasto powinno być twarde i swobodnie odchodzić od ręki. Następnie uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i schładzaj w lodówce 15 minut.
Jeśli używasz smalcu ze skwarkami, zmiel go dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa o bardzo gęstym sitku. Ciastka z dodatkiem domowego smalcu z prawdziwymi skwarkami są naprawdę wyjątkowo smaczne.
Po kwadransie wyjmij ciasto z lodówki i podziel na części. Do maszynki z odpowiednią nakładką na ciastka wkładaj po porcji ciasta. Przepuszczaj przez maszynkę i następnie odcinaj nożyczkami mniejsze, kilkucentymetrowe kawałki.
Ciastka zaraz po odcięciu układaj na blasze wyłożonej papierem, zachowaj między nimi niewielkie odstępy.
Blachę z ciastkami wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz je 15-20 min. w 180° C. Po wyjęciu z pieca pozostaw do ostygnięcia, a następnie przełóż na talerz. W szczelnie zamykanym pojemniku zachowają świeżość kilka tygodni.
<strong>: 50 minut Porcja: 415 kilokalorii</strong>Źródło: Świat i Ludzie