Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciastka kruche domowe"
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 933
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4180
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 226
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 755
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3603
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 743
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 933
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4180
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 226
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 755
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3603
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 743
Składniki
<strong>Ponadto:</strong>
folia spożywcza, papier do pieczenia, maszynka do mielenia z nakładką na karbowane ciastka i ewentualnie z bardzo gęstym sitkiem do zmielenia skwarek, nożyczki.
na ciastka szybko zagnieć. Ciasto powinno być twarde i swobodnie odchodzić od ręki. Następnie uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i schładzaj w lodówce 15 minut.
Jeśli używasz smalcu ze skwarkami, zmiel go dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa o bardzo gęstym sitku. Ciastka z dodatkiem domowego smalcu z prawdziwymi skwarkami są naprawdę wyjątkowo smaczne.
Po kwadransie wyjmij ciasto z lodówki i podziel na części. Do maszynki z odpowiednią nakładką na ciastka wkładaj po porcji ciasta. Przepuszczaj przez maszynkę i następnie odcinaj nożyczkami mniejsze, kilkucentymetrowe kawałki.
Ciastka zaraz po odcięciu układaj na blasze wyłożonej papierem, zachowaj między nimi niewielkie odstępy.
Blachę z ciastkami wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz je 15-20 min. w 180° C. Po wyjęciu z pieca pozostaw do ostygnięcia, a następnie przełóż na talerz. W szczelnie zamykanym pojemniku zachowają świeżość kilka tygodni.
<strong>: 50 minut Porcja: 415 kilokalorii</strong>Źródło: Świat i Ludzie