Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciastka kruche domowe"
W czasach przed maszynkami do mielenia, wszystkie kotlety były ręcznie siekan...
Odsłon: 2211
Prosta , szybka i smaczna sałatka, którą możemy podać jako dodatek do obiadu...
Odsłon: 118
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 5673
W czasach przed maszynkami do mielenia, wszystkie kotlety były ręcznie siekan...
Odsłon: 2211
Prosta , szybka i smaczna sałatka, którą możemy podać jako dodatek do obiadu...
Odsłon: 118
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 5673
Składniki
<strong>Ponadto:</strong>
folia spożywcza, papier do pieczenia, maszynka do mielenia z nakładką na karbowane ciastka i ewentualnie z bardzo gęstym sitkiem do zmielenia skwarek, nożyczki.
na ciastka szybko zagnieć. Ciasto powinno być twarde i swobodnie odchodzić od ręki. Następnie uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i schładzaj w lodówce 15 minut.
Jeśli używasz smalcu ze skwarkami, zmiel go dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa o bardzo gęstym sitku. Ciastka z dodatkiem domowego smalcu z prawdziwymi skwarkami są naprawdę wyjątkowo smaczne.
Po kwadransie wyjmij ciasto z lodówki i podziel na części. Do maszynki z odpowiednią nakładką na ciastka wkładaj po porcji ciasta. Przepuszczaj przez maszynkę i następnie odcinaj nożyczkami mniejsze, kilkucentymetrowe kawałki.
Ciastka zaraz po odcięciu układaj na blasze wyłożonej papierem, zachowaj między nimi niewielkie odstępy.
Blachę z ciastkami wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz je 15-20 min. w 180° C. Po wyjęciu z pieca pozostaw do ostygnięcia, a następnie przełóż na talerz. W szczelnie zamykanym pojemniku zachowają świeżość kilka tygodni.
<strong>: 50 minut Porcja: 415 kilokalorii</strong>Źródło: Świat i Ludzie